Concert pascal
MOPAN Suceava

Primarul din Berchişeşti, Violeta Ţăran, a apreciat implicarea elevilor şi cadrelor didactice în organizarea, pe data de 15 ianuarie, a unui eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu. Violeta Ţăran a precizat că aşa cum se întâmplă în fiecare an, elevii Şcolii Gimnaziale din Berchişeşti, împreună cu dascălii, coordonaţi de directorul Loredana Dura, au omagiat aşa cum se cuvine dubla sărbătoare a zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi 171 de ani de la naşterea inegalabilului Mihai Eminescu. Cu acest prilej, şcoala din Berchişeşti a organizat un spectacol de muzică şi poezie, „Emoții eminesciene”, cu fragmente semnificative din opera poetului nepereche.

Cu prilejul acestui eveniment, Violeta Ţăran a transmis un mesaj în care a subliniat faptul că Mihai Eminescu a fost cel care a învăţat să îşi iubească ţara şi cât este de frumos să trăiască printre oamenii din comuna natală.

„În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei româneşti”, ajunge la inimile celor care îl omagiază, inclusiv la noi în Berchișești.

Aportul lui Mihai Eminescu în cuvântul, cultura şi istoria neamului românesc este neprețuit, dintotdeauna şi pentru totdeauna. Prin Eminescu şi moştenirea sa, suntem un popor unic: „Cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc!”, aşa după cum menționa George Călinescu.

Prin toata creaţia sa, poetică, epică, publicistică, marele nostru poet a ridicat valoric şi literar verbul românesc la rang de înaltă şi incomparabilă artă monumentală. Versurile sale sunt frumuseţi nepieritoare: „Al Moldovei îi e fiul, Şi Munteniei nepot, L-a-nfiat întreg Ardealul, Eminescu-i peste tot!”.

Eminescu m-a învăţat de mică să îmi iubesc ţara, de la el am învăţat cât de frumos este să trăiesc printre oamenii din comuna natală, Eminescu m-a învăţat că pot face lucruri importante pentru cei de lângă mine, ceea ce am şi făcut cu inima deschisă de 21 de ani de când sunt primar.

De la marele nostru poet avem toţi câte ceva de învăţat, oricând, indiferent în ce moment al vieţii ne aflăm. În el ne putem găsi refugiu şi în clipe de bucurie şi în vremuri mai puţin fericite.

Aşa cum pentru mine, ca elev, a fost un model, le recomand tuturor elevilor să parcurgă cât mai mult din opera eminesciană, deoarece, dincolo de poeziile marelui nostru scriitor, învățăturile sale rămân actuale și în zilele noastre, fiind pilde nemuritoare demne de pus la temelia educației sănătoase și armonioase a celor ce se vor ocupa mai târziu de dezvoltarea comunei noastre!”, a fost mesajul transmis de Violta Ţăran.

Ea s-a declarat impresionată de evenimentul organizat de elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale din Berchişeşti, apreciind că şi numele acţiunii a fost unul pe măsură.

„Nu pot de cât sa o felicit pe doamna director Dura Loredana, pe invitații noștri, dar și pe minunății noștri elevi care au demonstrat încă o data ca sunt talentați și sunt romani adevărați.

Mulțumesc doamnei Gabriela Teisanu, vechea noastră colaboratoare în realizarea activităților culturale, tinerei și talentatei actrițe Maria Teişanu, suceveanca cu care ne mândrim, domnului Cornel Angelescu, care ne-a impresionat încă o data cu minunata sa voce și nu în ultimul rand vechiului meu prieten și colaborator, participant la multe dintre acțiunile culturale ale comunei noastre, domnul Constantin Horobovanu.

Sunt plăcut impresionată de elevii şcolii noastre care au recitat atât de frumos din poeziile  <domnului nostru cel mare şi absolut>, aşa cum l-a numit Ioan Manole.

Mihai Eminescu trebuie sa rămână veșnic în memoria romanilor. Mircea Eliade spunea : <Dacă poporul roman dispare de pe fata pământului și rămâne o carte a lui Eminescu, lumea v-a ști cine au fost românii>”, a mai spus Violeta Ţăran.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava