MOPAN Suceava

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 16-22 martie 2023, comunitățile de români din statele Idaho și Nevada, în cadrul turneului „50 States, One Community”.

În statul Idaho, ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu membrii comunităților reunite în jurul bisericilor Bethel din Caldwell, respectiv Maranatha și First Romanian Church din Nampa, și o discuție în format restrâns cu români din capitala statului, incluzând profesori și studenți din cadrul Boise State University.

Agenda politică a vizitei a cuprins întrevederi cu guvernatorul Brad Little și viceguvernatorul Scott Bedke, speaker-ul Camerei Reprezentanților, Mike Moyle, și președintele pro tempore al Senatului, Chuck Winder. Discuțiile s-au concentrat asupra oportunităților de cooperare în sfera energiei nucleare civile, în contextul în care Idaho va găzdui prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din Statele Unite, respectiv în domeniul agriculturii. Contribuția orașelor la tranziția către energie verde a reprezentat punctul principal al dialogului cu Lauren McClean, primarul capitalei statului.

Întâlnirea cu Bill Connors, președintele Camerei de Comerț a zonei metropolitane Boise, cea mai mare organizație de oameni de afaceri din Idaho, a facilitat prezentarea oportunităților de investiții în domeniile tehnologic și agricol din România, inclusiv în perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei.

Ambasadorul României a avut, de asemenea, o întrevedere cu Russ Fulcher, membru republican al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialul american s-a interesat de sprijinul României pentru Ucraina, respectiv eforturile de diversificare a surselor energetice. Ambasadorul Muraru a detaliat demersurile României în dezvoltarea ecosistemului industriei semiconductorilor, menționând totodată vizita efectuată la Idaho Microfabrication Lab din cadrul Boise State University, creat cu sprijinul Micron Technology, cel mai mare producător american de cipuri de memorie, fondat în statul Idaho.

În cadrul deplasării în statul Nevada, ambasadorul Muraru a cunoscut comunitățile de români formate în jurul Bisericii Ortodoxe Sfântul Gheorghe și Sfântul Dimitrie cel Nou, Bisericii Române Harul și al Bisericii Creștine Maranatha din Las Vegas. De asemenea, a avut o întrevedere cu românii din nordul statului, concentrați în jurul orașului Reno și al capitalei Carson City.

La nivel politic, întâlnirile cu guvernatorul Joe Lombardo și membri ai celor două Camere ale legislativului local au vizat prioritățile statului în diversificarea economiei, actualmente centrată pe turism și industria jocurilor de noroc, și oportunități de cooperare cu România în domeniul tehnologiilor curate de exploatare a pământurilor rare, respectiv al energiei verzi. Susie Lee, membru democrat al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, a fost interesată de mixul energetic al României, expertiza țării noastre în gestionarea deșeurilor nucleare și efectele agresiunii ruse contra Ucrainei asupra economiei și societății românești. Accesul sustenabil al orașelor la apă și experiența autorităților locale din Las Vegas privind acordurile de înfrățire au constituit tema principală a discuției cu primarul Carolyn Goodman.

Dialogul cu Joe Green, reprezentantul Camerei de Comerț din Las Vegas pentru dezvoltarea mediului de afaceri, s-a concentrat asupra sectorului tehnologic din zona metropolitană Las Vegas, cu accent pe investițiile în inteligență artificială.

Oportunitățile de cooperare în domeniul academic au constituit o componentă principală a vizitei în Nevada. Întrevederile cu președintele Brian Sandoval al Universității din Nevada, Reno, decanul Stowe Shoemaker al William F. Harrah College of Hospitality, cotată de QS World University Rankings drept a doua cea mai bună școală de profil din lume, și decanul Nancy Usher al Facultății de Arte au prilejuit o discuție aplicată asupra formulelor de colaborare cu universități din România, în cadrul programelor de internaționalizare ale facultăților americane, respectiv al programului Erasmus+. De asemenea, ambasadorul României a întâlnit un grup de studenți din cadrul Universități din Nevada, Las Vegas, inclusiv membri ai recent înființatei Asociații a studenților români.

Ambasadorul Muraru a fost însoțit, pe parcursul vizitei în Nevada, de Consulul general onorific al României la Las Vegas, Lia Roberts, care celebrează anul acesta 25 de ani de activitate în sprijinul românilor din statul american.

Informații de context

Vizita ambasadorului român în statele Idaho și Nevada face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care acesta îl efectuează în comunitățile românești din Statele Unite. Andrei Muraru și-a propus să viziteze cât mai multe comunități de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorințele și necesitățile, precum și să exploreze oportunitățile de cooperare, investiții și schimburi culturale la nivel statal.

Până în prezent, de la prezentarea scrisorilor de acreditare președintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021, ambasadorul Muraru a vizitat o serie de comunități de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico și Connecticut. Vizitele ambasadorului român cuprind atât întâlniri cu comunitățile românești și cu profesori și studenți români din universități cât și întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava