MOPAN Suceava

Astăzi, 27 iunie, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, se află într-o vizită oficială în Republica Kazahstan, prima la acest nivel în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

Kazahstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz si petrol), cât şi a poziţiei geopolitice – se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională.

Această vizită reprezintă o reconfirmare a relaţiilor foarte bune cu Kazahstanul, partenerul cel mai important al României în Asia Centrala. De altfel, oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca această întâlnire să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state.

Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, domnul Serik Akhmetov, cât şi preşedintele Kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazaha a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România.

În egală măsură, partenerii din Kazahstan şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă.

Delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta a căutat, în cadrul întâlnirilor bilaterale, să deschidă oportunităţi pentru extinderea prezenţei companiilor româneşti pe piaţa din Kazahstan şi a dezvoltării relaţiilor comerciale. În acest sens, s-a propus partenerilor din Kazahstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti.

De asemenea, în vederea susţinerii mediului de afaceri în efortul său de a identifica nişe de colaborare, partea română a propus, iar partea kazaha a agreat, ca reuniunea Comisiei mixte economice sa aibă loc în toamna acestui an.

Nu în ultimul rând, oficialii guvernamentali din Kazahstan au invitat România să participe cu propriul stand în cadrul Expoziţiei Mondiale „Astana 2017”.

Ulterior convorbirilor a avut loc semnarea a doua acorduri bilaterale – în domeniul culturii, respectiv al cooperării militare pentru pregătirea personalului militar pe baza de reciprocitate.

Turneul asiatic al prim-ministrului Victor Ponta va continua cu vizita acestuia în Republica Uzbekistan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava