Concert pascal
MOPAN Suceava

În data de 13 martie 2020, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Prahova a avut loc simpozionul „Specializarea inteligentă și digitalizarea în regiunea Sud-Muntenia. Opțiuni și oportunități de finanțare. Rolul clusterelor și al centrelor de digitalizare”, organizat de Wallachia Hub – Consorțiul clusterelor din regiunea Sud-Muntenia – împreună cu reprezentanți ai mediului universitar din cadrul Universității de Petrol și Gaze din Ploiești și ai USH Pro Business din cadrul Universitatii Spiru Haret – filiala Ploieşti, cu participarea managerilor de cluster și a unor firme membre.

În cadrul simpozionului au fost discutate o serie de documente aflate în dezbatere la nivel regional, respectiv analiza socio-economică a regiunii Sud-Muntenia și evaluarea strategiei regionale de specializare inteligentă și au fost dezbătute o serie de noi obiective regionale, pornind de la experiența membrilor structurilor asociative ale mediului de afaceri și a mediului universitar, participante la întâlnire. Astfel, a fost reliefat obiectivul transformării digitale și a conexiunilor sale cu tendințele și obiectivele de specializare inteligentă. De asemenea, s-a pus problema unei definiri mai precise, comparativ cu strategia anterioară, a domeniilor de specializare inteligentă regională pe baza unei metodologii care să poată identifica mai exact potențialul local din perspectiva antreprenorială dar şi ţinta bunastării regionale.

În acest context, consorțiul de clustere Wallachia Hub, precum și Camera de Comerț și Industrie Prahova și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia la aceste obiective. În ceea ce privește instrumentele pe care viitoarea strategie regională de competitivitate ar trebui să le aibă în vedere, se vizează o concentrare a lor pe obiective de inovare, digitalizare și internaționalizare și o creștere a importanței și puterii de decizie la nivel regional privind definirea și bugetarea acestora.

Nu în ultimul rând, consorțiul Smart eHub a prezentat din experiența sa privind dezvoltarea unui centru de digitalizare pentru regiunea București-Ilfov. În acest context, cei prezenți au convenit constituirea unui consorțiu regional de digitalizare, Wallachia eHub, care va beneficia de experiența consorțiului din regiunea București-Ilfov pentru dezvoltarea unei capacități de acțiuni la nivelul practicilor europene.
Consorțiul Wallachia Hub are ca membri următoarele entități: Danube Engineering Hub Ploiești (consulting engineering, aplicații GIS, planificare urbană, IT&C), Bio Concept Valea Prahovei Ploiești (agricultură ecologică), Danube Furniture Cluster (industria mobilei), CERMAND Târgoviște – Centru pentru Energii Regenerabile la Marea Neagră și Dunăre (surse noi de energie), Centrul antreprenorial universitar USH Pro Business si ACEX, Asociatia Centrelor de Afaceri de Export. De asemenea, consorțiul a dezvoltat parteneriate cu Camera de Comerț și Industrie Prahova și centrul de digitalizare Smart eHub București. Consortiul cuprinde un numar semnificativ de firme din regiune (peste 50) specializate în diverse domenii. Au fost de faţă firme reprezentative ale consorţiului precum HEVECO , BLOM (consuting-engineering, soluţii GIS), şi Haptic R&D Consulting (consultanță, transfer tehnologic, inovație și digitalizare).

“Regiunea Sud-Muntenia, ca probabil și alte regiuni de dezvoltare, are nevoie de o structură puternică locală de decizie, în parteneriat public-privat, atât pentru elaborarea și implementarea strategiilor de competitivitate, cât și pentru bugetarea unor instrumente proprii de intervenție pentru ținte de competitivitate regională bazate pe inovare, transformare digitală, dar și internaționalizare. Lecția momentului este aceea că va trebui să ne intensificăm eforturile de specializare spre acele domenii care vin cu soluții pentru sănătatea umană, pentru că nu vom putea închide la nesfârșit lanțurile de interacțiune umană care asigură viața economică și socială. Astfel, prevăd că va crește interesul mondial și regional sau național, pentru un alt mod de agricultură și producție agro-alimentară, mai puțin invazivă în mediul natural, precum și pentru prevenirea apariției zoonozelor, adică a bolilor cu transmitere de la animale la om, ca în cazul coronavirusului. Ambele domenii sunt statornic susținute de noi prin conceptele de agricultură ecologică și One Health şi cred că se pot plia foarte bune pe specificul regional. Agricultura ecologică profundă poate stopa bolile prin alternative viabile la aberantele metode intensive de a produce hrana umană, iar “One Health” va permite să identificăm modalitățile de transmitere a bolilor de la animale la om prin conlucrarea dintre medicina veterinară și cea umană, dintre protecția mediului si industria agro-alimentară prin tot ceea ce contribuie la o abordare integrală a sănătății umane” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director USH Pro Business, președintele Inter-Bio.

“Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești are intenția să se implice mai mult în dezvoltarea ecosistemului inovativ regional, atât alături de Camera de Comerț și Industrie Prahova, cât și de consorțiul Wallachia eHub. Transformarea digitală cât și inovarea sau internaționalizarea în afaceri sunt obiective în care ne vom aduce contribuția”, a declarat prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, UPG Ploiești.

“În opinia Danube Engineering Hub, ar trebui ca domeniile de specializare inteligentă să fie definite de antreprenorii care își doresc să-și asume inițiative în această direcție, iar programele de acces la fonduri să fie mai simplificate și să țină cont de nevoile reale ale mediului de afaceri. IMM-urile au puține instrumente atractive care să le ajute să investească în cercetare-inovare” a declarat Costin Trandafir, președintele consorțiului Wallachia Hub.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava