Concert pascal
MOPAN Suceava

22 noiembrie 1428 este ziua de naștere a omului care a primit unul dintre acele nume „magice” care au avut ecou de-a lungul secolelor în Anglia medievală: Warwick The Kingmaker (făcătorul de regi), omul care „a făcut” doi regi ai Angliei. Noi, l-am numi azi, consilier de imagine sau consilier personal.

Numele lui era Richard Neville.

Fiu al unui conte, și-a obținut propriul titlu nu prin moștenire, ci prin căsătoria cu cea mai bogată moștenitoare din Anglia, fiică a contelui de Warwick. Astfel, Neville a câștigat nu numai un titlu, dar și cea mai mare avere din regiune, mai mare chiar decât a regelui.

Prima faptă a lui Warwick dintre cele care i-au adus supranumele s-a petrecut în 1461, când a tras sforile pentru înfrângerea sărmanului Henric al VI-lea; tânărul Eduard de York a preluat tronul, luându-și numele de Eduard al IV-lea.

Warwick a condus practic țara timp de mai mulți ani, dar când Eduard a dat semne de independență, a trecut, îndrăzneț, în tabăra opusă și, în câteva luni, a invadat Anglia cu forțe din Franța, restaurând domnia nefericitului Henric.

Cu toate acestea, șase luni mai târziu, Eduard și-a adunat propria armată și l-a înfrânt pe Warwick în bătălia de la Barnet, în duminica Paștelui, din anul 1471. La sfârșitul bătăliei, doi soldați pedeștri l-au prins pe Warwick, care încerca să fugă. Unul din ei l-a forțat să-și deschidă viziera, cu un topor, iar celălalt și-a înfipt sabia în fanta astfel deschisă.

Din păcate, nu ne-a rămas nici un portret al lui Warwick, astfel încât ni-l putem doar imagina pe omul cel mai îndrăzneț și mai aventuros al Angliei secolului al XV-lea care, fără îndoială, avea un chip inteligent, cu trăsături bine conturate.

Tot la 22 noiembrie:

1220: Frederic al II-lea este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1774: Se sinucide Robert Clive, cuceritorul Indiei.

1819: Se naște romanciera engleză George Eliot (Mary Ann Evans). Ea spunea că și-a ales un pseudonim bărbătesc pentru a fi sigură că operele sale vor fi luate în serios – asemeni lui George Sand și altor scriitoare din epoca respectivă – deoarece femeile scriitoare nu aveau succes la public la fel ca bărbații. Un alt factor a fost dorința de a-și păstra viața privată departe de atenția publică și de a preveni scandalurile care urmau să apară dacă va ieși la iveală relația sa cu George Henry Lewes, care era căsătorit pe atunci.

1869: Se naște scriitorul francez André Gide.

1890: Se naște generalul francez care avea să devină președinte al Franței, Charles de Gaulle.

1965: Președintele american John F. Kennedy este împușcat la Dallas.

 

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava

Warwick, făcătorul de regi, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava