MOPAN Suceava

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 25 februarie 2014, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, prin care salariile profesorilor debutanţi au fost majorate cu 10%, iar medicii rezidenţi au primit o bursă lunară neimpozabilă de 670 de lei.
În acest fel, peste 65.000 de profesori cu o vechime de până la 6 ani în învăţământul preuniversitar şi universitar şi aproape 15.000 de medici şi farmacişti rezidenţi din unităţile sanitare publice beneficiază de creşteri substanţiale ale veniturilor.
“Zeci de mii de medici rezidenţi şi tineri profesori vor avea anul acesta mai mulţi bani decât anul trecut. De altfel, anul acesta am reuşit să majorăm veniturile pentru aproximativ 800.000 de angajaţi, prin majorarea salariului minim la 850 de lei. Creşterea salariilor pentru medici şi profesori, alături de indexarea pensiilor şi majorarea salariului minim au fost posibile în primul rând datorită creşterii economice de 3,5 % din 2013. Ţara noastră a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi acest lucru se vede acum în buzunarele profesorilor debutanţi şi ale medicilor rezidenţi”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Potrivit lui Valeriu Zgonea, motivarea financiară a celor două categorii de personal poate duce la o creştere a performanţelor în sistemul de educaţie şi la o reducere a exodului medicilor.
“Fără medici mai bine plătiţi nu vom avea nici servicii medicale la standarde europene. Fără profesori mai bine plătiţi nu vom avea nici elevi mai bine pregătiţi pentru facultate sau pentru piaţa muncii”, a spus Valeriu Zgonea.
Tot prin adoptarea acestui proiect de lege, vor fi majorate, începând cu 1 iulie 2014, indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică de la nivelul administraţiei publice locale.

Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor
VALERIU ŞTEFAN ZGONEA

 

http://goo.gl/06bSyr  (acesta este link-ul de unde puteti downloada inregistrarea video a declaratiilor domnului presedinte Valeriu Zgonea).

Informaţii de background:

Potrivit Notei de fundamentare a PLX 66/2014, din totalul personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar reprezintă circa 21%.
Având în vedere importanţa deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societăţii româneşti se impune asigurarea unei remuneraţii mai atractive pentru această categorie de personal şi în special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creşterea performanţelor profesionale şi implicit la o mai bună pregătire a elevilor şi studenţilor.
O altă categorie de personal, pentru pregătirea căreia statul asigură fonduri importante, este reprezentată de medicii rezidenţi. În prezent medicii rezidenţi beneficiează de salarii care nu îi motivează să îşi desfăşoare activitatea în unităţi sanitare din ţara noastră, înregistrându-se în ultima perioadă migrări masive ale acestora către unităţi sanitare din alte ţări.
Astfel, profesorii care au o vechime în învăţământ de până la 6 ani beneficiază de o majorare salarială de 10% începând cu luna ianuarie 2014. De asemenea, se va acorda o bursă de 670 de lei medicilor şi farmaciştilor rezidenţi cu un salariu brut mai mic de 3000 de lei pe toată perioada desfăşurării rezidenţiatului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava