Muzeul Bucovinei

Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava pentru a 20-a oară Zilele Culturii Polone sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, în cadrul cărora va avea loc simpozionul internațional dedicat relaţiilor istorice şi culturale polono-române, precum şi aspectelor lor contemporane.
Simpozionul de anul acesta intitulat „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” se va desfășura în zilele de 14-15 septembrie 2018, în trei secțiuni: În lumea istoriei, În lumea culturii și În lumea problematicii minorităților naționale. În cadrul Zilelor Culturii Polone, pe lângă simpozion, organizatorii au pregătit și alte manifestări, printre altele, o secțiune dedicată Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României, prezentarea de noi cărți dedicate relațiilor polono-române, concertul unui ansamblu folcloric din Polonia, o expoziție legată de Centenarul în Polonia și România, iar ziua de 16 septembrie va fi petrecută în comunitatea poloneză din Soloneţu Nou, în timpul Sărbătorii Roadelor.
Ediția a 20-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 14 septembrie, la ora 9:30, la Muzeul de Istorie din Suceava cu deschiderea oficială și vernisajul expozițiilor. „Poloneze și româncele care au schimbat lumea” – este o expoziție excepțională pregătită de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și Marii Uniri a României. Anul 1918 este și momentul când femeile poloneze au obținut drept de vot. Expoziția prezintă 34 de femei excepționale – poloneze și românce, care au avut curaj și determinare să schimbe țara lor, Europa și întreaga lume. Au luptat pentru drepturile femeilor, au schimbat fața societății lor, au fost pioniere ale progresului, educației, artei, au atins rezultate deosebite în sport, au făcut fapte eroice. Datorită lor, lumea de astăzi este mai bună și mai frumoasă.
Expoziția „RO mania” este o expoziție de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Władysław Kubień – polonez din regiunea Transolza (locuita de numeroasă diaspora poloneză) în Republica Cehă – artist plastic, grafician, sculptor și fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele și taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar și în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziții din multe locuri din România. „Această țară, locuitorii ei, natura și monumentele ei l-au fascinat și inspirat de ani. Władysław Kubień ne invită într-o „călătorie” prin România așa cum a cunoscut-o, îndrăgit-o și văzut-o prin obiectivul aparatului său și pe care o poartă în sine de ani”, se arată într-un comunicat al Uniunii Polonezilor din România.

După deschiderea expozițiilor va avea loc prezentarea imaginii unei femei excepționale și a unui om frumos – Maria Lesiecka – la 10 ani de la moartea sa, născută în Bucovina, implicată în timpul celui de-Al II-lea Război Mondial în conspirația antihitleristă, antisovietică, curier și traducător, iar după război represionată de autoritățile comuniste.
Simpozionul internațional intitulat „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” va începe în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie cu secțiunea dedicată anului 1918 în România și Polonia, urmată apoi de două zile de dezbateri ale istoricilor, lingviștilor, etnografilor, istoricilor culturii. Pe 15 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

Tot în aceeași zi, la ora 13.30, locuitorii Sucevei sunt invitați la un moment polonez pe esplanada Casei de Cultură. Va evolua Fanfara de Tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Małopolska înființată în 1933. Înfrumusețează sărbătorile naționale în timpul cărora prezintă repertoriul oficial cu defilare, interpretează și muzică de film, muzică big band și muzică clasică. Șeful orchestrei este Robert Pustuła, iar dirijor Paulina Smaciarz. Participarea orchestrei la Zilele Culturii Polone a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Voievodatului Małopolska din Polonia.
Ziua de 9 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou.
În timpul Zilelor Culturii Polone vor fi prezenți reprezentanți ai Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Polonez din București, pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, precum și reprezentanți Consiliului Județean a Voievodatului Małopolska.

Zilele Culturii Polone se vor desfășura după următorul program:
Vineri, 14 septembrie
09:30 – Deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului intitulat
„Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” și a expoziției „Polonezele și româncele care schimbat lumea” și „ROmania” la muzeul de istorie.
Sâmbătă, 15 septembrie
· 09:00-15:00 – Dezbateri în secțiuni
· 13.30–15:00 – Moment polonez susținut pe esplanada casei de cultură Suceava – Orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia. (in caz că plouă se anulează )
· 17:00-19:00 – Concluziile simpozionului și lansare de cărți
Duminică, 16 septembrie
· 11:00 – Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou
Liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, Spectacol folcloric al ansamblurilor „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Kapela „Pieczarki” din Mało Polska – Polonia și Orchiestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava