MOPAN Suceava

În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial și de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cu o sesiune popular-științifică intitulată „Al doilea război mondial pe fundalul relațiilor polono-române”, o expoziție de fotografii și spectacolul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit și Siderurgie din Cracovia. Grupul unor străluciți oameni de știință polonezi și români a fost convins să participe de consulul de atunci al R.P. la București – Kazimierz Jurczak. Mulți ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul și ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat și imaginea și realizările comunității polone din România. De la cea de a patra ediție, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alții” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Inițial, simpozionul a abordat doar probleme istorice, cu timpul grupului referenților li s-a alăturat remarcabili lingviști polonezi și români, traducători precum și etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci simpozionul a fost lărgit cu secția filologică, etnografică, iar ceva mai târziu și cea bucovineană precum și cu lansarea de cărți legate de tematica polono-română.

De 17 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema pe larg înțeleselor relații polono-române de-a lungul veacurilor precum și manifestări culturale (spectacole folclorice, expoziții de fotografii, pictură, documente, proiecții de film, spectacole de teatru), ocazionale (sărbătorirea unor importante aniversări sau evenimente, de ex. 200 de ani de la venirea muntenilor din Czadca în Bucovina, centenarul bazilicii minor din Cacica, 15 ani ai Uniunii Polonezilor din România, 70 de ani de la refugierea polonezilor în România). Zilele Culturii Polone au fost însoțite și de alte manifestări ca întâlnirea regională a reprezentanților organizațiilor din diaspora poloneză din statele Europei Centrale și Sud-Estice în 2002, Târgul Minorităților Naționale din jud. Suceava în 2005, discuții sub titlul „Zona de frontieră” în 2006 sau atelierele de traducere pentru tinerii din comunitățile poloneze. În fiecare an una din zile a fost dedicată cunoașterii diasporei poloneze din România petrecută într-o localitate în care trăiesc polonezi. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor (Dożynki) în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România precum și vecinii români și alte minorități.

Ediția a 17-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 10 septembrie la ora 9:00 la Dom Polski din Suceava. După deschiderea oficială va începe simpozionul internațional, care va ține două zile intitulat „Aspecte istorice și culturale a relației polono-române” și se va desfășura în zilele 10-11 septembrie la Dom Polski.

După concluziile simpozionului, în data de 11 septembrie la amiază va avea loc lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România, iar la ora 16:00 lansarea ediției poloneze și românești a cărții lui Bogumił Luft „Românii în goană după happy-end”. Seara, în fața Casei de Cultură din Suceava, vă invităm să ascultați ansamblul folcloric de tineret „Dolina Słomki” din Stronie – Polonia, care va prezenta folclorul grupului etnografic Lachów Sądeckich precum și la o degustare a delicateselor poloneze.

Ansamblul Regional „Dolina Słomki” din Stronie se va prezenta datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, vom găzdui reprezentanții Ambasadei RP la București, Departamentului pentru Colaborare cu Diaspora Poloneză a Ministerului Afacerilor Externe Republicii Polone, autoritățile orașului Zakopane precum și pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava.

Ziua de 12 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou precum și a musafirilor „Dolina Słomki” din Stronie.

Ansamblul Regional „Dolina Słomki”

Ansamblul „Dolina Słomki” a luat ființă în anul 2008 din inițiativa familiei Joanna și Roman Liszek din Stronie. Localitatea Stronie este așezată în comuna Łukowica, în districtul Limanowa, iar etnografic face parte din grupa numită Lachy Sądeckie. Prin satul Stronie curge râul Słomka. De aici provine și denumirea ansamblului.

Ansamblul este compus din 70 de copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani, care cu mult etuziasm și energie prezintă pe scena bogăția dansului, a cântecului si a tradițiilor din regiunea locuită de Lachy Sądeckie. Copiii portă costume tradiționale, care ne uimesc cu frumusețea lor și care sunt renumite datorită ornamentelor bogate. Identitatea lor culturală se poate observa în muzică, în dans și în cântec. Cultura grupului etnografic Lachy Sądeckie fascinează prin bogăția costumelor, prin dialectul specific și prin folclor. Se poate observa că elementele caracteristice muntenilor se întrepătrund cu elementele culturale tipice pentru zona de câmpie a regiunii Małopolska.

Cu toate că ansamblul își desfășoară activitatea de puțin timp, a câstigat deja multe premii și mențiuni. În Suceava și Solonețu Nou ansamblul va prezenta cântece și dansuri tradiționale din regiunea Lachy Sądeckie precum: „krakowiak”, „tramelki”, „sztajerki”, „polka” și altele. Ansamblul va fi acompaniat de o orchestră compusă din: vioare, clarinet, trompetă, contrabas.

Ansamblul este condus de Joanna și Roman Liszek, director muzical Łukasz Liszek, coreograf Elżbieta Sroka,

Ansamblul „Dolina Słomki” va susține un program artistic în data de 11 septembrie, ora 18:30 pe esplanada Casei de Cultura din Suceava și la Solonețu Nou în ziua de 12 septembrie în cadrul festivităților prilejuite de Sărbătoarea Roadelor.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava