Concert pascal
MOPAN Suceava

Centrul de Cultură „George Apostu” are o tradiție îndelungată în ceea ce privește proiectele din sfera cinematografiei, beneficiind de o vastă experiență în special însegmentul filmului documentar. Amintim aici faptul că, timp de unsprezece ediții, Bacăul, prin Centrul de Cultură „George Apostu”, a găzduit unul dintre cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, la care au participat case de producție, regizori, tehnicieni, operatori și cercetători din România, Germania, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Macedonia și Olanda. Astfel, în intervalul 1995-2005, sub egida Festivalului Internațional de Videofilm Documentar – „ETHNOS”, Centrul de Cultură „George Apostu”a oferit publicului participant cele mai recente producții din domeniul filmului etnologic. Festivalul s-a bucurat de prezența unor mari personalități din spațiul cinematografiei, etnografiei și folclorului românesc, în componența jurului regăsindu-i pe Copel Moscu și Florin Mihăilescu, din partea Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Nicolae Constantinescu, din partea Universității București, Cristina Struțeanu, din partea Societății Române de Televiziune, și Paul Drogeanu, din partea Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Reluând firul acestei tradiții, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău invită publicul interesat să participe la prima ediție a FilmDocArt – 2022, un proiect cu ambiții festivaliere, ce privilegiază filmul documentar la nivel profesionist, fapt garantat atât de prezența celor doi regizori/producători – artiștii vizualiOvidiu Ungureanu (Chromatique Studio) și Matei Bejenaru (prof. univ. dr.,Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași) – cât și de prezența invitaților acestora: conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, și dr. Emilian Berceanu, cercetător în cadrul Muzeului Național „George Enescu”, Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu” (Tescani, județul Bacău).

Axat pe evidențierea și promovarea unor personalități din domeniul cultural-artistic național, programul FilmDocArt – 2022 se va desfășura după următorul calendar (14-15 aprilie 2022):

14 APRILIE 2022, ora 13.00 – Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”

Ziua personalităților băcăuane 

Invitați – artistul vizual Ovidiu Ungureanu, co-producător, partener proiect;

– conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design;

– dr. Emilian Berceanu, Muzeul Național „George Enescu”, Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu”, Tescani, județul Bacău.

Proiecții film documentar:

– „Casa memorială Nicu Enea”; film documentar (33,10 minute)

– „Clipa în care lumea a spus DADA”; film documentar (23,07 minute)

15 APRILIE 2022, ora 17.00 – Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”

Ziua Eseului Cinematografic

Invitat – artistul vizualMatei Bejenaru,prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design

Proiecții film documentar-eseu, din ciclul Documente, de Matei Bejenaru:

– „Abis”, HD video transferat de pe peliculă 16mm, 2019, 25min., producător Asociația 4Culture București;

–„Zidullui J.O.”, HD video, 2014, 30min., producător Muzeul Literaturii Române Iași

Parteneri în acest proiect sunt Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Colegiul Național de Artă „George Apostu”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Chromatique Studio. Vizionările vor fi însoțite de dezbateri și de prelegeri teoretice introductive referitoare la evoluția și la modalitățile tehnice de realizare ale filmului documentar.

Artistul Ovidiu Ungureanu, în calitate de realizator de film documentar, pune la dispoziția Centrului de Cultură „George Apostu” producțiile: „George Apostu – sufletul din daltă”, „Casa memorială Nicu Enea”, „Casa memorială George Bacovia” și „Clipa în care lumea a spus DADA” pentru a fi vizionate de toți iubitorii celei de-a șaptea arte în spațiul Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu”.

În speranța că acest proiect pilot va îndeplini standardele calitative ale unui viitor festival de film documentar, vă invităm să participați la cele două zile ale FilmDocArt, în perioada 14 – 15 aprilie 2022.

Proiectul FilmDocArt este sponsorizat de EVERGENT Investments S.A.

Parteneri media: Radio România Actualități, EuroTV, Radio România Iași, Radio Moldova, TVR Iași, Deșteptarea.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și Viitor – Paradigme ale Ființării”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava