Concert pascal
MOPAN Suceava

Situația asistenței medicale din țara noastră a intrat într-o zonă de risc sanitar pe fondul unui proces accentuat de îmbătrânire a populației României, precum și al migrației în străinătate a personalului medical calificat. Aceasta este principala temă discutată în cadrul Conferinței Comunității Medicale „Asistentul Medical – de la formare la angajare” organizată joi – 12 mai 2022 de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali.

Evenimentul reunește participanți din domeniul medical, reprezentanți ai unităților sanitare de stat și private, SABIF (Serviciul de Ambulanță București-Ilfov), Direcția de Sănătate Publică, medici, asistenți medicali, reprezentanți ai lanțurilor de farmacii și clinicilor de recuperare medicală, cadre didactice ale școlilor sanitare.

Sistemul medical românesc are o nevoie stringentă de a forma 50.000 de asistenți medicali, se arată în studiul Frames Media, lansat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” în săptămâna dedicată Asistenților Medicali din întreaga lume.

„Viitorul României depinde nu doar de dinamica business-ului, de investițiile din fonduri UE, de digitalizare și robotizare. Depinde de oameni, de sănătatea lor, de modul în care ne vom preocupa de bătrânii noștri. În condițiile în care, în numai câțiva ani, vom înregistra un adevărat șoc social și economic, odată cu ieșirea la pensie a peste 1,8 milioane de români, generația „decrețeilor”, trebuie să fim conștienți și să ne pregătim pentru acest moment crucial în starea națiunii. Asistența medicală reprezintă un target de primă necesitate, iar pregătirea asistenților medicali este una dintre misiunile prioritare pentru statul român”, afirmă Adrian Negrescu, Președinte Frames Media, care a prezentat studiul referitor la Sistemul medical românesc în cadrul evenimentului.

Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației.

„Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, observăm că, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal. Astfel, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali”, declară prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.

Realizarea unui plan național coerent de pregătire în zona asistenței medicale este o necesitate de bază

„Asistentul medical este un Om Bun Educat și la rândul său un Educator pentru Sănătate pentru comunitate. Un act educațional de calitate și responsabil presupune orientarea spre carieră și formarea viitorilor asistenți medicali pentru a deveni agenți de schimbare capabili să poarte pe umeri trecerea sistemului de sănătate din România la standarde europene în următorii 25 de ani. Pentru a fi cu adevărat de succes, acest proces de formare începe încă de pe băncile școlii și ale liceului. Sănătatea și educația nu sunt numai drepturi, dar și obligații atât la nivel de societate, dar mai ales ca opțiune individuală. Ambele ne sunt foarte valoroase și sunt foarte departe de a fi gratuite – aș spune că sunt cele mai importante dimensiuni unde nu trebuie să acceptăm compromisuri!”, susține prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Preşedinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu.

Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE.

În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

Potrivit „Studiului privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România”, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în ultimii 23 de ani numărul asistenților medicali a scăzut cu 25%, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu 12%.

„Asistenții medicali sunt membri importanți ai echipei medicale multidisciplinare. Sunt profesioniştii care răspund nevoilor speciale ale pacienților, familiilor acestora și echipei medicale. Sunt peste tot, în secțiile de terapie intensivă, în serviciile de triaj, în ambulanțe, în cabinete și centre medicale, în medicina primară şi în comunitate. Tot asistenții medicali sunt cei care petrec cel mai mult timp cu pacienţii. În esență, cu obiectivitate afirm că asistentii medicali sunt rotițele vitale fără de care un sistem  de sănătate nu poate funcționa!”, afirmă asist. univ. dr. Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București.

Numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate este estimat la cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum.

Prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” declară: „În România există o legătură directă între scăderea activității profesionale și problemele de sănătate, astfel că următorii ani vor aduce un număr din ce în ce mai mare de pacienți în clinicile medicale. Dincolo de medici, nevoia de asistenți medicali pe diverse specialități va fi una fără precedent.”

Un raport al International Council of Nurses (Consiliul Internațional al Asistenților – ICN) arată că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația forței de muncă globale în ce privește asistența medicală. Raportul sugerează că va fi nevoie de 13 milioane de asistenți medicali pentru a acoperi deficitul global în următorii 10 ani, echivalentul a aproape jumătate din forța de muncă actuală, de 27 de milioane.

De aceea, este esențial ca guvernele tuturor țărilor să acționeze acum pentru îmbunătățirea retenției asistenților medicali, în condițiile în care aceasta este o profesie sigură de viitor, o profesie bazată pe înțelegerea și valorificarea științei în tratarea, prevenirea și îmbunătățirea vieții semenilor. Investițiile, creșterea salariilor, îmbunătățirea condițiilor și strategiile de retenție nu pot fi negociabile, dacă vrem să ne salvăm sistemele de sănătate.

Despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, înființată în anul 1990, de dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a lumii medicale.Cu o experienţă de 32 de ani în domeniul Educaţiei pentru Sănătate, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” pregăteşte asistenţi medicali pentru trei calificări: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie şi Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare. Certificatul de absolvire este eligibil internațional.

\

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava