Concert pascal
MOPAN Suceava

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 15 Ianuarie, cerurile poeziei se deschid și ni-l slobozesc pe Eminescu întru propășirea noastră spirituală, ca într-un ritual al renașterii conștiinței naționale. Dorul de marele poet devine mai profund și mai apăsător și simțim cum el, cel „făr de pereche”, se naște de această dată nu doar la Botoșani, ci în inimilor tuturor celor care vibrează și simt românește.

Ne împărtășim cu opera eminesciană ca dintr-un potir din care se poate dobândi nemurirea, fiindcă ce este poezia altceva decât liantul dintre om și divinitate? Fiindcă, așa cum mărturisea părintele Iustin Pârvu, poeziile lui Eminescu „sunt ca rugăciunea” cea atotputernică, dătătoare de speranță și sens existenței.

Și ca de fiecare dată, elevii Școlii gimnaziale „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și preșcolarii din unitățile arondate (GPN Nr. 2, GPN Valea Seacă, GPN Nr. 5, GPN „Floare de colț”) au simțit și au trăit întru Eminescu prin participarea la activitățile specifice,  prilejuite de împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, dar și de Ziua Culturii Naționale.

Fie că a fost vorba despre desene sau colaje inspirate din viața și opera marelui poet, fie că au fost organizate mese rotunde, dezbateri și momente cultural-artistice de o sensibilitate aparte, obiectivele proiectului au fost cunoașterea operei și vieții poetului Mihai Eminescu, dezvoltarea gustului pentru lectură, încurajarea talentelor în rândul elevilor și cultivarea sentimentului de mândrie națională și de prețuire a adevăratelor valori culturale.

Participanții la activități au înțeles de ce Eminescu „Ca păsări ce zboară /Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gândului,/ În sfintele lunci, /Unde păsări ca el/ Se întrec în cântări.” (M. Eminescu, „Numai poetul”).

                                                                                                           Prof. Nistor Oltea

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava