În Sala de festivităţi a Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, va avea loc vineri, 9 octombrie 2015, ora 12, un colocviu dedicat Zilei Holocaustului în România, dată la care, în anul 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.

În cadrul colocviului vor susţine comunicări, prof.  dr. în istorie Daniel Hrenciuc, prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava şi lector univ. dr. Radu Bruja de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Tot în cadrul manifestării, va fi prezentat participanţilor la eveniment, un film documentar despre holocaustul românesc, care relatează  mărturii absolut cutremurătoare despre masacrele de la Iaşi, Dorohoi şi Bucureşti, despre lagărele din Transnistria. De asemenea, sunt redate mărturii ale unor supravieţuitori ai „trenurilor morţii”, în care, în dimineaţa de 30 iunie 1941 au fost încărcaţi mii de evrei în vagoane închise ermetic. Ei au fost transportaţi, în condiţii de caniculă şi înghesuială, timp de opt ore, pe o distanţă de 20 de km, iar a doua oară timp de 7 zile, până la Călăraşi. Peste jumătate dintre ei au murit.

Puterea de mărturie a supravieţuitorilor, imaginile de arhivă, formatul bine închegat al filmului, sunt doar câteva argumente pentru a urmări cu atenţie documentarul.

La activitate vor participa două clase de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, îndrumaţi de prof. Rodica Cozaciuc şi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, coordonaţi de prof. Daniel Toderaş.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava