MOPAN Suceava

Ziua Imnului Național a fost marcată astăzi la Suceava printr-un ceremonial religios și militar. Ceremonia a avut loc în Parcul Drapelelor, din apropierea Palatului Administrativ, în prezența autorităților locale și județene, toți participanții la eveniment purtând măști de protecție. La eveniment au participat prefectul județului, Alexandru Moldovan, primarul Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță și viceprimarul Sucevei, Marian Andronache. Ceremonialul a început cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, după care autoritățile au vorbit despre însemnătatea Imnului Național al României, „Deșteaptă-te române!”.

Imnul Național al României a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, și a răsunat, apoi, în multe momente grele prin care au trecut românii, de la Revoluția din 1848, la Războiul de Independență din 1877, la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și până la Revoluția din Decembrie 1989. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
„Deșteaptă-te, române!” a fost interzis timp de aproape jumătate de secol, de către regimul comunist, fiind cântat însă în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și apoi la revoluția din 1989.

„Deşteaptă-te române!” a fost ales imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava