MOPAN Suceava

Comunitatea românească din Timocul bulgăresc a sărbătorit miercuri, 31 august, cu mic, cu mare, Ziua Limbii Române, eveniment găzduit de muzeul „Cazarma Crenelată” din Vidin.

Programul dedicat serbării limbii române a cuprins activități cultural-educative și artistice. Astfel, aproximativ 80 de copii din regiune, care participă la cursurile de limbă română organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutideni, au pregătit o reprezentație de muzică și dansuri populare și au recitat poezii de Mihai Eminescu, Grigore Vieru și Milan Anghelov Cosoveanu.

Programul a fost întregit de un concert de muzică clasică susținut de patru românce, membre ale Filarmonicii din Vidin și un recital solo de vioară, reprezentație oferită publicului de Ioana Gheorghiev.

Nicolae Brînzea, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”  pentru românii de pretutindeni le-a transmis un mesaj  etnicilor români din Bulgaria, asigurandu-i toată susținerea materială și morală din partea institutului:
„Limba română reprezintă principalul element identitar pentru românii din afara granițelor țării, este mijlocul prin care ne împărtășim unii altora gândurile și sentimentele. Chiar dacă nu suntem cu toții în interiorul acelorași granițe politice, legăturile culturale și spirituale sunt la fel de puternice, o dovadă în acest sens fiind și organizarea evenimentului dedicat Zilei Limbii Române în regiunea Vidin. Cu ocazia Zilei Limbii Române dorim să le transmitem un călduros „La mulți ani” tuturor românilor din Timocul bulgăresc și, totodată, să îi asigurăm de tot sprijinul Instititului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni”.

La eveniment au fost prezenți peste 400 de etnici români din toate localitățile de pe Valea Timocului bulgăresc. Alături de ei au fost prezenți și Gligore Gherceanu – ministru consilier al Ambasadei României la Sofia și profesorul Nicolay Marinov Patchev, care și-a prezentat primul volum al operei dedicate istoriei românilor din Bulgaria.
Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Institutul Cultural Roman în parteneriat Asociația Ave- Uninea Etnicilor Români din Bulgaria.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava