Concert pascal
MOPAN Suceava

Sâmbătă, 19 octombrie, Ziua Mondială Antifracturare a fost marcată şi în România de manifestaţii la Pungeşti, Bucureşti, Bârlad şi Piatra Neamţ. Peste 2000 de persoane au creat lanţuri umane la Bârlad şi Pungeşti, simbol al unităţii în lupta antifracturare şi pentru un mediu curat. La Bucureşti s-au scandat mesaje precum „Uniţi, scăpăm de Chevron!”, „Chevron, go home!” atât în fata sediului Chevron, cât şi în marş spre Piaţa Universităţii.

Aceste evenimente au marcat finalul unei săptămâni extrem de dificile pentru localnicii din Pungeşti, judeţul Vaslui, care luni, 14 octombrie, au blocat accesul în zona a utilajelor unei firme de specialitate contractată de către corporaţia Americană Chevron să instaleze prima sondă de explorare a gazelor de şist, anunţată oficial, din România. În acest context, la faţa locului a fost deplasat un efectiv însemnat de jandarmi pentru evacuarea celor care protestau paşnic în spaţiul dintre şosea şi ravena, care delimitează o presupusă locaţie privată (încă nedemonstrata cu acte localnicilor). Jandarmii au bruscat oamenii, iar doi protestatari din comună au fost spitalizaţi în urma altercaţiilor. Alte 5 persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului. Începând de luni, sătenii din Pungeşti au instalat o tabără de veghe permanenta, activa 24 de ore/zi, pentru a asigura vigilenta în ceea ce priveşte revenirea utilajelor.

’In ceea ce priveşte aplicarea legii, ne dorim să fie aplicată atât pentru cei care demonstrează paşnic (şi până în prezent protestatarii nu au încălcat nicio prevedere legală) cât şi de autorităţile de stat, centrale şi locale. Acestea trebuie să acţioneze în literă şi spiritul legii, atât când este vorba de acordarea licenţelor de exploatare a resurselor minerale şi a avizelor necesare acestei activităţi, cât şi atunci când se intervine de către jandarmerie şi poliţie în aplicarea legii. Forţele de ordine trebuie să verifice la faţa locului dacă se probează şi se justifică ordinul primit de intervenţie sau nu şi să acţioneze în consecinta’’ a declarat părintele Protopop Vasile Lăiu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlădene – GISCB.
În urma acestor incidente, primul protest de solidaritate s-a desfăşurat Miercuri, 16 octombrie, la Bucureşti, în faţa Guvernului şi a Ministerului de Interne. Peste 2000 de participanţi au solicitat demiterea celor responsabili pentru deplasarea jandarmilor şi bruscarea sătenilor în Pungeşti. S-au strigat lozinci precum: „Pungeşti nu uita, ţară e de partea ta!”, „Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti!”, „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist!”. Acţiunile de protest vor continua până la emiterea unui proiect legislativ, care să interzică exploatarea gazelor de şist pe teritoriul României, după modelul ţărilor responsabile în acest sens precum Franţa, Germania şi Bulgaria.

Contact: Cristina Cânepă

E-mail: info@gazedesist.ro

Website: www.gazedesist.ro

Facebook: https://www.facebook.com/gazedesist.ro

 

Menţiuni:

Mişcarea de Rezistenţă Antifracturare a fost iniţiată de către Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene (GISCB) format din experţi geologi, preoţi, ingineri, militari, profesori, care au luat atitudine ca urmare a concesionarii perimetrului EV2 Bârlad companiei Chevron, printr-un acord secretizat, în scopul extragerii gazelor de şist. GISCB a organizat mai multe mitinguri şi marşuri în ultimii doi ani, la care au participat între 3000 şi 9000 de oameni.

Mai multe informaţii despre GISCB şi opoziţia faţă de exploatarea gazelor de şist în România sunt disponibile pe http://gazedesist.ro

 

Link VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=1ff-nTS5klA  – Copyright: Asociatia Vira

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava