Concert pascal
MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Corcea”, la Corcea, în Albania,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Societatea Culturală ”Aromânii din Albania” și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Albania.

Evenimentul a început la ora 09:00, la Biserica Aromână„Sf. Sotir”(sau “Schimbarea la Față”) din Corcea. Aici invitații au participat la Sfânta Liturghie. Slujba religioasă a fost urmată de o conferință în sala Bisericii Aromâne. Cuvântul de deschidere a fost ținut de președintele Societății Aromânilor din Albania, domnul Enkeleid Çollaku.

Prelegerile susținute de Stoica Daniela Carmen, Koca Vilma și Melonashi Arben  au abordat aspecte ale comunității aromânilor din Albania, despre istoria aromânilor din regiune, despre dialectul aromân și păstrarea lui, dar și despre obiceiurile la aromâni.

Momentul artistic al zilei a fost asigurat de un grup artistic din orasul Diviaka, dirijat de doamna Vanka Kruti.

După conferință, participanții la eveniment au fost invitați la un cocktail în sala principală a bisericii „Sf. Sotir”. Au fost prezenți Excelența Sa ambasadorul Romaniei la Tirana, domnul Mircea Perpelea, președintele Asociației Culturale Aromâni din Albania- Enkeleid Collaku, secretarul general al acesteia- Iosif Kruti, foarte mulți reprezentanți ai asociației din diferite orașe ale Albaniei ca: Tirana, Durres, Fier, Berat, dar și simpatizanți ai comunității românilor din Albania

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Albania, prin cultură şi limbă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava