Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Vidin”, în Bulgaria,  în data de 01 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, la eveniment participând și Matei Cristea, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Bulgaria.

Evenimentul s-a defășurat începând cu ora 10.00, la restaurantul Ponti din Vidin. Aici, în cadrul  conferinței „Promovarea și păstrarea limbii române în Bulgaria la clasele pilot cu predare în limba română”, au luat cuvântul cuvântul profesori din România și Bulgaria. Doamna Olga Nicova, domnul Dan Lupescu, prof.univ. Nicu Vintilă,prof. univ.Dinică Ciubotea, Filip Georgiev și dr. Ivo Gheorghiev au evidențiat rolul și importanța limbii române pentru comunitatea românească din Bulgaria.precum și importanța învățării limbii române în școală.

Ziua Românilor de Pretutindeni s-a încheiat cu un recital de poezii, cântece și dansuri populare susținute de copiii români de la clasele pilot de Limbă, cultură și spiritualitate românească. Aceste clase funcționează în afara învățământului de stat din Bulgaria, unde, din păcate, nu există învățământ în limba română, și nici ore de predare a limbii române pentru numeroasa comunitate românească din zona Vidinului și  românilor așezați de-a lungul Dunării.

Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a comunității istorice românești din Bulgaria.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava