Concert pascal
MOPAN Suceava

Ca manifestare dedicată promovării şi recunoaşterii iei drept unul din simbolurile naţionale, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc marchează și în acest an Ziua Universală a Iei.

Acest eveniment celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar şi ideea de feminitate, deoarece termenul ie este atribuit cămăşii populare femeieşti.

Astfel, în data de 24 iunie 2019, la Hanul Domnesc, ora 16.00 va fi deschisă expoziția temporară Podoabe etnografice.

Obiectele selectate şi aduse în atenţia publicului fac parte din colecţiile etnografice ale Muzeului Bucovinei şi însoţesc costumul popular de sărbătoare, în special cămaşa femeiască. Aşadar, podoabele expuse erau purtate de toate categoriile sociale, fie că este vorba de mărgele din diferite materiale (sticlă, ceramică, lemn), zgărdiţe, gheordane, paftale, lanţuri cu cruci,sau salbe cu bani de argint, toate reflectau ierarhia socială şi statutul femeii în cadrul comunităţii. Aceste piese datează de la sfârşitul secolului al XIX.

Alături de Muzeul Etnografic, ca în fiecare an, va fi Asociația Ia Bucovina care va organiza ateliere de creație pentru copii și adulți: pictură pe machete din ceramică și pânză, podoabe din mărgele dar şi alte surprize.

Va avea loc și un concert susținut de  Maria Răducanu, una din cele mai speciale voci de soprană, care abordează orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado.

Expoziţia va putea fi deschisă în perioada 24 iunie – 24 iulie, de marţi până duminică între orele 10-18.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava