Concert pascal
MOPAN Suceava

Direcția Județenă de Sport și Tineret Suceava a găzduit la finele săptămânii trecute o întâlnire a reprezentanților tuturor cluburilor de rugby din zona Moldova Nord. La acest eveniment au fost prezenți și suceveanul Hari Dumitraș, cel ce ocupă funcția de Director Național de Dezvoltare din cadrul Federației Române de Rugby, dar și directorul de dezvoltare pe zona Moldova Nord, Gabriela Balan Surmei.
În prima fază a întâlnirii, antrenorii și profesorii de sport implicați în activitatea rugbiului din zonă, împreună cu reprezentanții FRR au făcut o analiză a activității de până acum, mai ales la nivelul copiilor și juniorilor, au făcut propuneri pentru stabilirea calendarului competițional pentru sezonul ce urmează la aceste grupe de vârstă. În a doua parte, antrenorii au avut de susținut un examen pentru a fi licențiați, conform noilor prevederi ale federației internaționale, în care au avut o probă scrisă, una practică și una de regulament.
Fostul căpitan al naționalei României de rugby, Hari Dumitraș, a fost impresionat de interesul arătat în zona Sucevei pentru această întâlnire, mai ales că au fost prezente la acest moment toate cluburile din Moldova Nord, unele structuri având chiar și doi sau trei reprezentanți.
„Întotdeauna este frumos să mă întorc acasă, aici unde am mulți prieteni și amintiri frumoase, dar acum am venit cu treabă. Conform hotărârilor Guvernului, Ministerului Sportului și federației internaționale este o obligație ca fiecare antrenor ce activează într-un club să fie licențiat. Numai așa cluburile se pot înscrie în competițiile organizate de FRR. Scopul examenului este de a avea o evaluare a educatorilor și antrenorilor de rugby a tuturor echipelor, pentru a putea organiza specializarea și perfecționarea lor. Astfel îi putem ajuta să progreseze și să devină mai performanți, pentru că ne-am dat seama că rolul cel mai mare îl are antrenorul, chiar dacă jucătorul este în centrul atenției, după metoda și sistemul pe care-l folosește. Numai așa putem să atragem tineri care să îmbrățișeze pasiunea jocului cu balonul oval”, a explicat Hari Dumitraș.
Fostul mare jucător sucevean a ținut să evidențieze performanța obținută de echipa națională de seniori, prin calificarea pentru a 8-a oară consecutiv la Cupa Mondială, succes la care au avut o contribuție și jucătorii din zona Bucovinei, dar și antrenorii ce i-au descoperit și format.
„Suceava a dat întotdeauna jucători la naționala României, jucători care au fost prezenți la Cupele Mondiale de-a lungul anilor. Și acum în selecționata noastră sunt sportive crescuți pe aceste melealguri ca Lucaci, Macovei și Nistor. Chiar dacă în prezent condițiile sunt dificile, asta este răsplata rugbiului românesc. Chiar dacă se vorbește puțin despre acest sport, băieții au făcut-o pentru că ne dorim să participăm în grupă cu Noua Zeelandă, deoarece este o mare onoare să întâlnească în teren campionii mondiali”, a mai adăugat reprezentantul federației, Hari Dumitraș.
Prezent la întâlnirea reprezentanților tuturor cluburilor de rugby din zona Moldova Nord, antrenorul echipei de seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava, Constantin Vlad speră ca situația de la cele mai mici grupe de vârstă să se îmbunătățească, astfel încât echipele de seniori să asigure o continuitate în acest ciclu de pregătire.
„Ne dorim ca situația de la copii și juniori să se îmbunătățească, bineînțeles și cu sprijinul pe care ni-l va acorda federația, în dotarea cu baloane și diverse materiale pentru antrenamente, astfel încât, noi, de la seniori să putem asigura continuitate muncii antrenorilor de la copii și juniori, una grea, dar cu satisfacții. Calificarea pentru a opta oară consecutiv la Cupa Mondială este o performanță mare, mai ales că de-a lungul timpului, zona Bucovinei a furnizat mulți jucători la loturile naționale și astfel munca noastră se regăsește la acest nivel al naționale”, a declarat Constantin Vlad.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava