MOPAN Suceava

Inginerul zootehnist sucevean Mihai Flutur deține o fermă cu 65 de vaci, din care 37 de lapte din rasa Holstein. Inginerul dispune de cinci aparate de lapte pe raza Sucevei și un dozator la Ipotești, și livrează marfă și unor agenți economici. Prezent în studioul Radio Top, el a declarat că fiecare dozator are o capacitate de 200 de litri, din care zilnic se cumpără aproximativ 70 de litri. Un litru de lapte costă 4 lei. Mihai Flutur a afirmat: „Nu e mult 4 lei, pentru că sunt o grămadă de cheltuieli care vin în spate: transport, chirie, curent. Singurul avantaj e că rămâi cu ceva bani mai mulți în buzunar decât dacă dai la un procesator. Așadar, ai bani în fiecare seară și îți poți desfășura activitatea. Ai rulajul și nu stai cu mâna întinsă. Vara, laptele din dozatoarele noastre are grăsimea de 3,7-3,8, iar iarna de 4. Laptele se pune în răcitoare și seara se transportă. Laptele din dozatoare se schimbă în fiecare zi, începând cu ora 21.00, și până noaptea la 01.00. Laptele rămas în dozatoare se duce la viței. Apoi, se spală dozatoarele și se aprovizionează”.

Inginerul zootehnist sucevean a continuat, spunând: „Este complicat, dar trebuie să găsim soluții, în condițiile în care anul acesta au dispărut cinci ferme cu nucleu și cu genetică foarte bună pe vaci de lapte. Din păcate, trendul și tendința este ca lumea să vândă vacile. Sunt mai mulți factori, pornind de la forța de muncă slab calificată”. De asemenea, Mihai Flutur a spus că la ora actuală se văd din ce în ce mai puține vaci pe câmpuri și a adăugat, zâmbind: „Cred că mai bine vezi capra neagră în vârf de munte decât vezi vaci”. El a precizat că, de exemplu, din informațiile sale, pe toată raza comunei Ipotești, limitrofă Sucevei, ar fi doar zece vaci. Dozatorul de la care se cumpără cel mai mult lapte este cel de la Ipotești, și nu vreunul amplasat pe raza Sucevei.

Zootehnia suceveană în declin. „Cred că mai bine vezi capra neagră în vîrf de munte decît vezi vaci”, este descrierea plastică făcută de un inginer zootehnist din județ, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava