Concert pascal
MOPAN Suceava

Una dintre clădările emblematice ale municipiului Vatra Dornei prin statura și stilul arhitectonic este și clădirea fostului Hotel Dorna, situată pe strada Mihai Eminescu, numărul 15, în apropiere de primărie.  Frumoasa clădire este inclusă în lista monumentelor istorice.

Istoric

În anul 1925, primăria dorneană, condusă la acea dată de primarul Petru Forfotă, vinde familiei Bodea din Vatra Dornei un teren situat la intersecția străzilor Regele Ferdinand (actuala stradă Mihai Eminescu) şi strada Gării, cu obligaţia cumpărătorilor de a edifica pe acest teren, în termen de trei ani, o construcţie cu cel puţin un etaj.

S-a dorit ca pe terenul viran aflat la est de impunătorul local al primăriei să existe o clădire care să echilibreze zona din punct de vedere urbanistic, atât prin mărime, cât și prin valoare arhitectonică. Dorneanul Sofron Bodea se achită de obligaţie, construind o clădire din cărămidă cu parter și două etaje, structurată funcţional cu destinaţia de ospătărie şi cazare, însă în anul 1927 vinde această proprietate către Maftei Ţîcşa, care o dă în folosinţă în acel an.

După contractarea mai multor împrumuturi ce nu au mai putut fi restituite, în anul 1940 proprietarul pierde imobilul, astfel că, prin adjudecare, trece în proprietatea Societăţii Creditului Funciar Urban din Iaşi. Abia în anul 1946 imobilul este răscumpărat de la societatea bancară de către Petru Forfotă.

Anticipând evenimentele ce vor urma, la 13 martie 1948, Petru Forfotă (fost senator de Câmpulung) vinde mai multe proprietăţi din Vatra Dornei, printre care şi aceasta, către Casa Centrală a Asigurărilor Sociale din Bucureşti. La mai puţin de un an, mai exact la 1 ianuarie 1949, clădirea trece în proprietatea Statului Român, ca efect a legii de reorganizare a sistemului de asigurări sociale.

Dată mai întâi în administrarea Staţiunii Balneoclimaterice şi apoi în administrarea Întreprinderii de Gospodărire Comunală, clădirea a avut destinaţia de hotel până în anul 1995, cu denumirea de Hotel Dorna. O perioadă aici a funcționat Judecătoria. Astăzi, în imobil își au sediile Jandarmeria, Poliția Locală dar și mai multe instituţii şi organizaţii.

Text inspirat de pe www.monitoruldedorna.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava