” Afinele – fructe „necunoscute”, cu beneficii semnificative pentru sănătate „
Toamna este momentul potrivit pentru a vorbi despre aceste fructe, de care majoritatea oamenilor nu au auzit, desi au beneficii semnificative pentru sanatate. Acestea sunt coapte pe deplin toamna, atunci cand au o culoare abastru aprins. Pot avea si alte culori in functie de soi.
Se pot consuma atat in stare naturala, cat si incluse in anumite retete culinare pe care le preparam in propria bucatarie.
Fac adevarate „minuni” pentru sanatatea noastra si iata si de ce:
1. Sunt bogate in antioxidanti si flavonoizi
Mai multe studii au aratat ca afinele sunt bogate in flavonoide, antociani si derivati fenolici. Alte studii de laborator au constatat ca acestea sunt bogate in fier, vitamina C si acid ascorbic (mai mult decat la capsuni, portocale si kiwi), caroten si tanin.
2. Contribuie la buna functionare a intestinelor
Proprietatile de vindecare ale afinelor au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt utilizate si in zilele noastre impotriva diareei, datorita continutului de taninuri.
In regiunile muntoase din tara noastra, afinele sunt folosite impotriva bolilor de inima, durerilor abdominale, tulburarilor gastrice si intestinale sau chiar ca un tonic in timpul travaliului. Extractul de coaja de afine este considerat ca trateaza cainii de scabie.
In 100 grame de afine se gasesc: 86,5% apa, 49 kcal, 0,4 g proteine, 0,2 g grasimi, 12,7 carbohidrati.
Afinele sunt o sursa buna de acizi grasi Omega 3. Aceste fructe sunt bogate in vitamine, oligoelemente, minerale, omega 6, carotenoizi si fitosteroli.
Sfat important
Afinele trebuie sa fie suficient de mature pentru a avea efectul dorit.
http://www.bucatarulpriceput.ro/afinele.html
" Afinele - fructe "necunoscute", cu beneficii semnificative pentru sănătate ",