Concert pascal
MOPAN Suceava

În cursul zilei de 09.09.2022 , trei tineri au ajuns în arestul IPJ Suceava în urma unei altercații   în mediul stradal din ziua  precedenta. Tot la data de 09.09.2022, între orele 11:00 – 15:00, în paralel cu activitățile de cercetare penală, 15 polițiști  din cadrul Poliției Municipiului Falticeni și Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava împreună cu 5 lucrători de jandarmi au desfașurat o amplă acțiune în vederea responsabilizării tinerilor cu privire la consecințele în plan juridic și personal generate de implicarea în acte antisociale și ilicite, fiind totodată vizat  și  segmentul prevenirii abandonului și absenteismului școlar.

Politiștii au acționat pe raza municipiului Fălticeni, cu preponderenta în zona unităților de învațământ pentru prevenirea consumului de alcool și tutun,  prevenirea faptelor cu violenta și a abandonului și absentesimului școliar.

Au  fost  verificate  9  unitati  de  alimentatie  publica  din  proximitatea  unitatilor  de învățământ  și  au  fost  reprelucrate  aspectele  cu  privire  la  respectarea  categoriilor  de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica și morală a elevilor și studentilor (inclusive interdicția vanzarii de tutun și alcool).

O parte distincta în spectrul delincventei juvenile și a violenței în mediul școlar o constituie abandonul școlar și absenteismul școlar, prime etapeIn dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat și abordat în mod aparte datorita specificului indus de mediul de desfașurare, impactul social și emotional și repercursiunile în dezvoltarea psihica și mentala a minorului.

Au fost legitimați 198 de elevi aflati n zona unitatilor de învatamant sau în locatii de alimentatie publica și zone adiacente.

Pentru abaterile constatate, politiștii au aplicat 10 sanctiuni contraventionale la Legea 61/1991 republicata. Scopul principal al acțiunii nu a fost aplicarea de sancțiuni, ci conștientizarea de către adolescenți a necesității respectării normelor legale dar și a importanței actului educațional în dezvoltarea și viitorul lor.

Abandonul și absenteismul școlar sunt primii pași facuti de tineri către delincvență. Sunt situatii în care inclusiv părinții, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii să nu mai urmeze cursurile școlare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personală a copiilor și generează o creștere a gradului de expunere la fenomenul infracțional .

Astfel de actiuni vor continua șI în perioada urmatoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon și absenteism școlar , în subsidiar urmarindu-se reducerea riscului infractional și victimal al minorilor.

Polițiștii recomandă încă o dată:

NU intrati n discuție cu persoane straine și NU raspundeti la provocarile acestora!

NU intrati  în conflict cu alti copii sau grupuri, și  ncercati să lămuriți orice problema prin discuții, fără violență .

Atunci cand este posibil, mergi spre școala sau de la școala cu un prieten, vecin sau frate.

NU acceptati sa fiti însotiti sau sa primiti cadouri din partea persoanelor straine. ATENTIE!  În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenții periculoase!

Daca te simti urmarit, intra într-un magazin, mergi  într-un loc aglomerat și cere ajutorul unui politist sau oamenilor din jur!

Fiti prudenti  în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familia voastra!

NU acceptați niciodată să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet!

Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât sa poata fi vizualizate doar de către prieteni!

Evitați să postați pe internet fotografii cu voi sau cu membrii familiei!

Cereți ajutorul,  în orice situație, persoanelor  în care aveți  încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava