Concert pascal
MOPAN Suceava

În seara zilei de sâmbătă, 1 aprilie a.c., Uniunea Polonezilor din România a organizat la Solonețu Nou, pentru a doua oară, ateliere de împletire a „śmiergustului”. „Śmiergust” este un bici împletit din ramuri de salcie cu care băieții merg la fete în a doua zi de Paște. La eveniment au participat membri ai ansamblurilor ,,Sołonczanka” și „Mała Pojana”.

Fetele i-au așteptat pe băieți cu nerăbdare. Băieții mici care vin cu „śmiergust” primesc de la fete coșulețe din hârtie creponată în care se așează șervete brodate și ouă încondeiate. Aceste șervete speciale și coșulețele sunt realizate în timpul Postului Mare. În schimb, băieţilor mai mari fetele le prind în piept crenguţe de mirt cu flori, iar în coșulețul decorat adus de ei le pun ouă vopsite.

În cadrul atelierelor băieții au împletit „śmiergust”, iar fetele au învățat să facă coșulețe din hârtie creponată.

Fetele din Poiana Micului au prezentat obiceiul mersului „Po Moju” și au cântat un cântec vechi referitor la Patima lui Isus pe drumul Crucii.

Prin aceste ateliere, Uniunea Polonezilor din România și-a propus să învețe și astfel să transmită tinerei generații un vechi meșteșug, această frumoasă tradiție și anume împletirea „śmiergustului” fiind specifică doar satelor Solonețu Nou, Poiana Micului și Pleșa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava