Concert pascal
MOPAN Suceava

Angajatorii care îşi desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto sunt supuși unor controale și din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Campania națională este coordonată de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, se desfășoară în perioada 10 – 16 martie 2022, în toate județele și vizează toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule, cod CAEN 4730.

Obiectivele Campaniei

* Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.

* Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

* Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

* Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii a prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de distribuție a carburantilor auto.

* Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul de activitate sus-menționat.

* Eliminarea neconformităților constatate,în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul de activitate vizat de acțiune.

Grupul ţintă

* Întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule, cod CAEN 4730.

ITM Suceava consideră oportună declanșarea unor acţiuni de control la angajatorii care îşi desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto cod CAEN-4730 în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă cu privire la:

* angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă întreagă, contracte  individuale de muncă cu timp parțial etc.);

* transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților;

* durata timpului de muncă şi munca suplimentară;

* întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariați;

* repausuri periodice( repausul săptămânal,sărbători legale);

* munca de noapte;

* acordarea drepturilor salariale;

* regulamentul intern/contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, efectuarea controalelor va urmări verificarea tuturor cerințelor legislative în domeniu, dintre care amintim:

* deţinerea autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toate activităţile desfăşurate;

* evaluarea riscurilor specifice, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive;

* întocmirea planului de prevenire şi protecţie, în baza evaluării riscurilor, inclusiv stabilirea priorităţii măsurilor pentru zonele cu risc ridicat şi specific;

*evidenţierea zonelor cu risc ridicat şi specific, stabilite în urma evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională;

* existența instrucţiunilor scrise emise de angajator, privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă;

* asigurarea, de către angajator, a instruirii adecvate în domeniul SSM, cu precădere a instruirii cu privire la protecţia împotriva exploziilor;

* asigurarea echipamentul individual de protecţie (din materiale care nu produc descărcări electrostatice, ce pot aprinde atmosferele explozive);

* asigurarea semnalizării de securitate şi sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea atmosfere explozive;

* respectarea interdicției de depozitare de materiale combustibile sau incombustibile pe o distanță de 3 m în jurul depozitelor de recipiente butelii.

Totodată, inspectorii de muncă vor urmări și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava