Concert pascal
MOPAN Suceava

Din ”avion” cel mai tare meci al debutului de Cupă Mondială Brazilia 2014 se anunța a fi Spania – Olanda, adică reeditarea finale Mondialului din 2010 din Africa de Sud. Dacă atunci Iniesta a reușit să marcheze în prelungiri și să aducă victoria furiei” roja”, de această dată batavii le-au scos pe ”nas” tiki-taka ibericilor.

Partida a început, cum era de așteptat de altfel, cu dominarea Spaniei, stilul lor cu sute de pase ”mici” și cu dorința lor de a intra cu mingea în poartă fiind déjà super enervant și, s-a dovedit destul de repde, ineficient. Încă o dată s-a demonstrat faptul că fotbalul nu însemnă posesia balonului și nu trebuie să te dai ”după cireș” ca să ajungi la poartă, ci simplitate și acțiune direct către gol.

”Băieții” lui Vicente del Bosque au deschis scorul dintr-un penalty scos de Diego Costa și transformat de Xabi Alonso. Din acest moment însă, olandezii le-au arătat spaniolilor ce înseamnă incisivitate și bucuria de a juca fotbal. A venit pentru început golul de senzație marcat din plonjon de Van Persie după o pasă perfectă a lui Daley Blind. Repriza secundă a continuat cu același Blind la pupitru, centrarea fiind fructificată de Arjen Robben în stil de mare campion. După o preluare de geniu, Robben i-a ”rupt coloana” lui Pique și a marcat cu toată opoziția lui Sergio Ramos. Trebuie menționat de altfel faptul că apariția în linia de apărare a Spaniei a unui fundaș de la FC Barcelona alături de unul de la Real Madrid nu a fost deloc inspirată, amândoi fiind destul de rigizi.

La 2-1 pentru Olanda în disputa cu Spania a apărut la rampă ”San Iker Casillas”, cel mai selecționat jucător spaniol al tuturor timpurilor. Portarul iberic a făcut două gafe monumentale și a dat posibilitatea ”portocali mecanice” să conducă cu 4-1. Chiar dacă la primul din cele două goluri înscrise de olandezi se putea acorda fault la portar, totuși, se știe faptul că goal-keeper-ul este ”suveran” în careul de șase metri și nimeni nu-l poate acuza dacă atundi când respinge cu pumnii unul dintre ei lovește mingea iar cel de-al doilea ochișorul atacantului. Casillas a fost ”bleg” și a fost penalizat. A doua eroare poate să o aibă pe conștiință pentru că a greșit o preluare simplă de parcă ar fi avut un picior de lemn.

La 4-1 în favoarea lor, olandezii au le-au ”șutit” complet ”șunca din fasole” spaniolilor, Robben marcând un gol superb după ce a ”măturat” careul cu același Casillas. Pentru a nu-l acuza total de eșec pe portarul Realului, care de altfel de-a lungul anilor i-a ”scos” pe colegii săi de echipă națională din multe ”belele”, trebuie spus că el a salvat magistral câteva șuturi ale batavilor demonstrând că este un portar de reflex, dar care mai are momente de ”absență” din când în când.

Cu sau fără erorile lui Casillas, olandezii au trecut de spanioli cu 5-1 demonstrând încă o dată că tiki-taka este puțin depășit și că acțiunile lor trebuie să fie mai directe, mai în viteză, iar atacanții lor mai mobili.

Spania – Olanda 1-5 (1-1)

Au marcat: Xabi Alonso (27 – penalty), respectiv Robin van Persie (44, 72), Arjen Robben (53, 80), Stefan De Vrij (64).

Salvador, Arena Fonte Nova

Cupa Mondială 2014 – Grupa B

Au evoluat echipele:

Spania: 1. Iker Casillas (căpitan) – 22. Cesar Azpilicueta, 15. Sergio Ramos, 3. Gerard Pique, 18. Jordi Alba – 8. Xavi, 16. Sergio Busquets, 14. Xabi Alonso (11. Pedro, 63) – 21. David Silva (10. Cesc Fabregas, 78), 6. Andres Iniesta – 19. Diego Costa (9. Fernando Torres, 62). Selecționer: Vicente Del Bosque.

Rezerve neutilizate: 12. David De Gea, 23. Pepe Reina – 2. Raul Albiol, 4. Javi Martinez, 5. Juanfran, 7. David Villa, 13. Juan Mata, 17. Koke, 20. Santi Cazorla.

Olanda: 1. Jasper Cillessen – 7. Daryl Janmaat, 2. Ron Vlaar, 3. Stefan De Vrij (13. Joel Veltman, 77), 4. Bruno Martins Indi, 5. Daley Blind – 8. Jonathan de Guzman (20. Georginio Wijnaldum, 62), 6. Nigel de Jong – 10. Wesley Sneijder – 9. Robin van Persie (căpitan; 17. Jeremain Lens, 79), 11. Arjen Robben. Selecționer: Louis van Gaal.

Rezerve neutilizate: 22. Michel Vorm, 23. Tim Krul – 12. Paul Verhaegh, 14. Terence Kongolo, 15. Dirk Kuyt, 16. Jordy Clasie, 18. Leroy Fer, 19. Klaas-Jan Huntelaar, 21. Memphis Depay.

Arbitru: Nicola Rizzoli; arbitri asistenți: Renato Faverani, Andrea Stefani (toți din Italia); arbitru de rezervă: Svein Oddvar Moen (Norvegia)

Cartonașe galbene: De Guzman (25), van Persie (66), Casillas (65).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava