MOPAN Suceava

Ziua de 7 mai 2024 marchează finalul celor 4 ani de renovări a Casei Artelor din Sibiu și inaugurarea oficială a acestui spațiu educațional și de cultură, un proiect al Muzeului ASTRA din Sibiu, cu sprijinul partenerilor locali și internaționali.

Casa Artelor este primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească. Obiectivele acestui centru vizează în principal sprijinirea meșteșugarilor din România, asigurarea unui spațiu educațional în care artiștii români să poată învăța cum să transforme pasiunea lor într-o afacere prin organizarea unor cursuri și ateliere multidisciplinare, dar și asigurarea unui spațiu expozițional și a unei galerii de artă cu vânzare pentru produse atent curatoriate de echipa muzeului.

Investiția totală a fost de aproximativ 3 milioane euro (dintre care 2,2 milioane euro finanțare nerambursabilă) și a inclus renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului și transformarea ei în spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit, o Galerie de Artă Populară de unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de artizanat, dar și o cafenea culturală amenajată la parterul casei. Peste 200 de meșteșugari vor beneficia în acest an de cursuri și sprijin din partea echipei Casei Artelor și mii de români vor putea interacționa cu arta folclorică românească în spațiul din centrul Sibiului.

“Este un moment istoric pentru domeniul cultural din România și o asumare a unei imense responsabilități pentru publicul larg, dar și pentru meștesugarii care își doresc să asigure o continuitate artei lor. Ne dorim să fim un intermediar între meșteșugari și publicul românesc, să curatoriem arta folclorică românească și să susținem eforturile acelor artizani tradiționali care încă aleg să își promoveze arta într-o formă autentică. Muzeul ASTRA, devine, practic, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. Mulțumiri merg către toți partenerii implicați și, în mod special, către echipa-fenomen a Muzeului ASTRA care a înțeles că scopul unui muzeu este cu adevărat atins atunci când reușim să dăm viață exponatelor” a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Educație prin meșteșugărit pentru copiii din Sibiu și nu numai

Mii de copii din județul Sibiu și din toată țara vor putea participa începând din acest an la ateliere de meșteșugărit în cadrul Casei Artelor și vor descoperi arta tradițională românească, printr-un demers al Muzeului ASTRA din Sibiu de a asigura perpetuarea meșteșugurilor românești. Copiii vor interacționa cu meșteșugari și vor învăța să lucreze cu lemn, lut, vor învăța să picteze motive folclorice românești și să coasă ii și ștergare tradiționale.

Un viitor pentru artizanatul românesc

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc și prin Galeria de Artă Populară, unde meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiectele. Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 30 aprilie 2024. Acesta are o valoare totală de 3.076.185,18 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 2.216.848,59 euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava