Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava
Galerie foto105 poze în acest set

Peste 1.500 de suceveni și turiști au participat, duminică, 5 mai, în centrul Sucevei, la tradiționalul concert Pascal organizat în prima zi de Paște. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu Muzeul Bucovinei și Primăria Suceava. Ca în fiecare an, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a venit îmbrăcat în costum popular, la fel cum era îmbrăcată și soția acestuia, cunoscuta interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan. Printre cei prezenți la concertul Pascal s-au numărat și primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă,  administratorul public al județului Irina Vasilciuc și deputatul Bogdan Gheorghiu.

Flutur a cântat la toacă alături de tocașii Bucovinei

Înainte de începerea evenimentului, Gheorghe Flutur a cântat puțin la una dintre toacele amplasate în centrul Sucevei. Gheorghe i-a ascultat pe copiii veniți special să își arată măiestria în cântat la toacă, la un moment luând cele două ciocane de lemn pentru a încerca la rândul său să cânte. Tot în cadrul evenimentului, președintele CJ Suceava a împărțit ouă roșii unora dintre cei prezenți la concert și s-au întrecut într-un scurt concurs de ciocnit ouă.

 Gherghe Flutur: A înflorit turismul religios în Bucovina

În deschiderea concertului, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur le-a transmis celor prezenți că prin astfel de evenimente de tradiția Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României. „Hristos a înviat! De-aici, de la Suceava, din Cetatea marelui Ștefan, astăzi, așa cum făceam odată, Paștele sărbătorit la el acasă. Mulțumesc participanților, Corului de la Bosanci, celor de la Salcea, mulțumesc Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Îi salutăm de aici, de la Suceava, pe toți românii și le dorim un Paște în tihnă, liniște, fericire, îi așteptăm să vină în frumoasa Bucovină. Pe fundal se aud clopotele Bucovinei, un proiect pe care l-am inițiat tocmai din 2009, atunci când venea pentru prima dată Lumina Sfântă aici, la Suceava. De-atunci, dragii mei, 15 ani la rând am avut șansa, și mulțumim bunului Dumnezeu, să primim Lumina Sfântă la Suceava, să vină foarte mulți credincioși aici. A înflorit turismul religios. Nu se poate mai profund și mai sentimental decât Corul de la Bosanci, acești gospodari, răzeși ai lui Ștefan cel Mare în bundițe brumării, în costume tradiționale, zâmbesc, râd, în fața dumneavoastră, în fața țării, și vă cântă frumos de-aici. Din Cetatea lui Ștefan vă dorim încă o dată multă sănătate, liniște și eu cred că e obligația noastră să facem ce făceam odată: veneam la biserică să tragem clopotele, să batem toaca, să ciocnim un ou roșu, și astăzi asta se întâmplă la Suceava”, a spus Gheorghe Flutur, care a adăugat: „eu le mulțumesc tuturor celor care țin la tradiții și la obiceiuri, fiindcă Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României, un tezaur al autenticului, al lucrului curat, lucrului care vine din poporul român, și indiferent în ce direcție ar merge omenirea, atâta timp cât Bucovina are astfel de oameni și astfel de obiceiuri, noi trebuie să avem siguranța că știm să păstrăm, că știm să fim români adevărați. Mulțumesc partenerilor mei, Primăria Suceava, domnului primar Ion Lungu, viceprimarului Lucian Harșovschi, de fiecare dată au fost alături de noi în organizarea de evenimente, și încă o dată respectul meu pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfințitului Părinte Calinic, pentru parteneriatul pe care-l avem, și-n felul acesta administrația publică și Biserica fac împreună lucruri care sunt așteptate de români. Hristos a înviat și sărbători în liniște, dragi români, dragi bucovineni!”.

Ion Lungu: „La anul să ne întâlnim, tot așa, cu acest proiect <Paștele în Bucovina>”

Invitat să ia cuvântul, primarul Sucevei, Ion Lungu, l-a felicitat pe Gheorghe Flutur pentru inițiativa de a organiza acest concert pascal încă din anul 2009. Ion Lungu a remarcat faptul că sucevenii se pot bucura de obiceiurile de Paște, nu după mult timp de la sosirea Luminii Sfinte de la Ierusalim, care a fost împărțită în biserici în Noaptea de Înviere. „Dragi suceveni, dragi români, Hristos a înviat! Mă bucură faptul că acest proiect, <Paștele în Bucovina>, continuă astăzi, după ce aseară a venit Lumina Sfântă de la Ierusalim. Chiar dacă noi nu mai putem merge acum la Ierusalim sau mergem mai greu, a venit Ierusalimul la noi, a ajuns Lumina Sfântă, și ne-am bucurat cu toții de cea mai veche minune a creștinătății, aprinderea Luminii Sfinte. Iată că, așa cum spuneam, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Paștele, îl sărbătorim astăzi la Suceava cu acest concert deosebit, cu aceste evenimente deosebite și sigur că, așa cum spunea domnul președinte, este un proiect care există la Suceava din 2009. Eu cred că, așa cum puteți constata și dumneavoastră, și Dumnezeu ține cu noi, iată, o splendidă zi de vară astăzi, în prima zi de Paști. Eu vreau să vă mulțumim pentru numărul mare de participanți. Eu vă doresc pace, liniște sufletească, sănătate și să dea Dumnezeu să fie pace și la anul să ne întâlnim, tot așa, cu acest proiect <Paștele în Bucovina>. Hristos a înviat!”, le-a transmis Ion Lungu celor prezenți.

Lucian Harșovschi: Paștele în Bucovina este un eveniment care este de tradiție, un eveniment care ne face cinste nu doar aici în județul Suceava, ci în toată România

În cele din urmă, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a spus că marele Ștefan cel Mare din Cetatea de Scaun a Sucevei asupra tuturor celor care au venit la acest concert Pascal. „Cred că este un moment în care trebuie să ne gândim mai mult la noi, la cei dragi, pentru că în tumultul zilelor noastre, când suntem agitați și avem nevoie să fim tot timpul pe fugă, uitați-vă că astfel de momente sunt foarte importante: <Paște în Bucovina>, un eveniment care este de tradiție, un eveniment care ne face cinste nu doar aici în județul Suceava, ci în toată România, pentru că sunt foarte mulți turiști care vin, vin pentru tradiții, pentru a ne vedea obiceiurile. Or, sărbătoarea este motiv de liniște, de pace sufletească, dar și de învățături, să învățăm să fim mai buni, să ascultăm mai mult, să ajutăm mai mult. Și această sărbătoare a Paștelui este un moment și cred eu că tradiția trebuie dusă mult mai departe, pentru că e bine să fii modern și să păstrezi din ce este tradițional, pentru că avem o istorie bogată și această istorie trebuie dusă de noi mai departe”.

Ovidiu Lipan Țăndărică a oferit un concert extraordinar, atât singur cu o demonstrație de măiestrie de cântat la toacă, cât și alături de formația 10 Prăjini

Organizatorii evenimentului au pregătit și anul acesta un frumos și apreciat concert Pascal, pe scenă urcând corul de la Bosanci, grupul vocal Cununa Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc, Alexandra Dan, Corul de copii al Parohiei Salcea, Mariana Maloș, Grupul folcloric DOR de la Moara, Grupul vocal MOLDAVA din Fălticeni, Grupul folcloric Obcina Stânișoarei din Mălini. Evenimentul s-a încheiat cu un concert extraordinar oferit de maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică, care pentru început a urcat pe scenă pentru a oferi o demonstrație de măiestrie de bătut toaca, după care a încântat publicul alături de fanfara 10 Prăjini.

Peste 1.500 de oameni la spectacolele din Centrul Sucevei în prima zi de Paște. Gheorghe Flutur: „Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României”, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava