Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava
Galerie foto91 poze în acest set

Sala de sport din comuna Moldovița a găzduit în Duminica Floriilor tradiționalul Festival al Ouălor încondeiate care a ajuns la a 15-a ediție. Aproape 40 de meșteri din zona Moldovița, Vatra Moldoviței, Brodina dar și din Țara Dornelor au expus spre delectare dar și spre vânzare adevărate ”bijuterii” făcând alegerea cumpărătoruluii extrem de dificilă. Gama de produse a fost foarte variată de la ouăle mici de prepeliță până la ouăle mijlocii de găină, rață, gâscă, lebădă și ouăle mari de struț.  De la ouăle încondeiate tradițional până la cele traforate în formă de coș sau casetă. Prețurile variază între 10 lei și 600 de lei. De menționat că amfitrionul manifestării a fost Casian Balabasciuc, inginer silvic și prozator român care prin activitatea desfășurată încearcă să reînvie tradițiile huțulilor bucovineni. De altfel, primarul de Moldovița, Traian Iliesi, a și declarat că acest eveniment este o manifestare avand ca obiectiv punerea in valoare si promovarea traditiilor cultural – mestesugaresti ale etniei hutule din Bucovina. De menționat că sala de sport a fost arhiplină la acest eveniment mult așteptat. Lângă primarul Iliesi s-au aflat printre alții primarii din Vatra Moldoviței, Frumosu și Brodina, deputata Angelica Fădor și șeful Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip. De menționat că în cadrul Festivalului Oălor încondeiate a existat și o expoziție de produse culinare specifice Sărbătorilor Pascale din care nu a lipsit Coșul de Paște, sărmălulețe, cozonacii, păstrăvii prăjiți cu mămăliguță sau afumați și prăjiturile. Din cadrul festivalului nu lipsit programul artistic cu muzică religioasă, prezentat de formațiile din zonă, iar invitatele speciale au fost Ancuța Corlățan, Felicia Oblezniuc și Alexandra Dan. Tot în cadrul festivalului  a fost lansată Monografia comunei Moldovița în prezența unor profesori universitari de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, de la Academia Română, filiala Iași cât și de la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava. Evenimentul a fost binecuvântat de părintele protopop Aurel Goraș.

Traian Iliesi: ” Mă bucur că sunteți prezenți astăzi în număr atât de mare ca să arătăm lumii întregi lucrurile frumoase pe care le facem noi aici”

”Mă bucur că sunteți prezenți astăzi în număr atât de mare ca să arătăm lumii întregi lucrurile frumoase pe care le facem noi aici în comuna noastră dar și în întreg județul. Vreau să mulțumesc doamnelor director, domnilor profesori, copiilor, tuturor care sunteți aici la Festival. Mă bucur că purtați costume populare care sunt extraordinar de frumoase unele dintre ele cele mai frumoase costume din lume. Costumul național românesc a fost promovat de Regina Maria, Dumnezeu să o odihnească. În Duminca Floriilor le urez tuturor care poartă nume de flori la mulți ani și multă sănătate. Astăzi este Duminica care prevestește Învierea Domnului iar peste o săptămână este Paștele. Vă doresc tuturor sănătate, bucurie și pace pentru că ați văzut că foarte aproape de țara noastră nu este pace și este foarte greu de trăit și trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu în fiecare zi când ne trezim că este pace”, a spus Traian Iliesi.

Angelica Fădor: ”De fiecare dată aici la Moldovița tradițiile se îmbină și se păstrează din generație în generație”

”De fiecare dată vin cu mare drag aici la Moldovița și vreau să spun că nu am lipsit de la nicio ediție a Festivalului și îi mulțumesc din suflet prietenului meu domnul primar Traian Iliesi că pot și astăzi să împărtășesc această zi deosebită cu dumneavoastră. Această a 15-a ediție reprezintă îmbinarea tradițiilor, a bunului gust și a culturii reușind astfel să fie încă o ediție de succes. De fiecare dată aici la Moldovița tradițiile se îmbină și se păstrează din generație în generație iar dumneavoastră doamnele și domnișoarele care sunteți azi prezente cu multă dragoste, cu atenție, cu grijă și migală duceți acest obicei frumos al încondeierii oălor mai departe. Datorită acestui obicei comuna Moldovița a devenit cunoscută  atât în țară cât și în străinătate și vă felicit. Felicitări domnule primar pentru încă o ediție de  succes a acestui festival, felicitări tuturor”, a spus Angelica Fădor.

Arta încondeierii ouălor în Bucovina dusă la un nivel unic în lume. Sute de ”bijuterii” au încântat ochii la Festivalul Oălor Încondeiate de la Moldovița ajuns la a 15-a ediție, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava