Concert pascal
MOPAN Suceava

Cel mai mare centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din țară, cel din satul sucevean Sasca Mică, comuna Cornu Luncii,  unde sunt instituționalizate 329 de persoane se restructurează ca urmare a noilor reglementărilor care specifică faptul că aceste centre rezidențiale nu pot avea o capacitate mai mare de 50 de locuri. Planul de restructurare propus de Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava va fi aprobat în ședința Consiliului Județean de miercuri, 22 decembrie.

Evaluările din luna octombrie 2021 a celor 329 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică au concluzionat faptul că orientarea persoanelor cu dizabilităti, conform nevoilor identificate, către servicii sociale alternative se va realiza astfel:

– 45 de beneficiari vor fi transferați într-un nou centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilităti, care va fi înființat ca urmare a închiderii Centrului de plasament ”Mihail și Gavril” Solca.

– 98 de beneficiari vor beneficia de serviciile sociale furnizate în cadrul a trei centre de abilitare și reabilitare. Dintre acestea 50 de persoane vor beneficia de serviciile sociale furnizate în cadrul centrului de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități, organizat pe actuala locație a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică – Casa Erika, 8 în cadrul noului Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităti care se va înfiinta prin închiderea actualei Case de tip familial ,,Alma Mater” Siret, iar 40 de persoane vor beneficia de serviciile sociale ale unui nou centru de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităti, care se va înființa în comuna Fundu Moldovei în clădirea unde a funcționat o școală generală pusă la dispoziție de Primărie.

– 70 de persoane vor fi transferate în șapte locuinte maxim protejate din care 50 în cinci locuințe care vor fi înființate în comuna Cornu Luncii și câte 10  în locuința maxim protejată organizată prin închiderea Casei de tip familial Adâncata și în locuința maxim protejată organizată prin închiderea Casei de tip familial Mihoveni;

– 20 de persoane cu dizabilităti vor fi plasate la 20 asistenți personali profesionști ;

 – pentru 36 persoane cu dizabilități se vor întreprinde demersuri în vederea reintegrării în familie;

– 1 0 beneficiari vor fi transferati către centrele de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități din structura Directiei Generale de Asistenta Socială și Protectia Copilului a Judetului Suceava;

 – pentru 50 de persoane cu dizabilităti se vor contracta servicii sociale prin identificarea de furnizori privati de servicii sociale care oferă servicii sociale de tip îngrijire și asistență.

Persoanele cu dizabilităti care vor beneficia de serviciile locuințelor maxim protejate, înfiintate la Mihoveni și Adâncata, vor fi incluși, în funcție de nevoile individuate, în activitățile de abilitare și reabilitare desfășurate în cadrul Centrului de zi pentru adulți cu handicap ”Blijdorp” Suceava. De menționat că Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităti Fundu Moldovei cu o capacitate de 24 de locuri și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilităti „AMADEUS” Siret, cu o capacitate de 36 de locuri au fost înființate prin hotărâre de Consiliu Județean încă de anul trecut ca o primă etapă a procesului de dezinstitutionalizare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, în cursul anului 2020.

Planul de restructurare va aduce și importante reduceri de personal. Spre exemplu la Centrul de la Sasca Mică vor mai rămâne 67 de salariați din cei 279 cîți sunt în prezent.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții a avizat favorabil Planul de restructurare pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava