MOPAN Suceava

Piața neagră a țigaretelor a crescut accelerat în iulie 2014, situându-se la 17%, față de 16,1 %, în luna mai și circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Este cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

„Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu toate că această zonă a țării este singura în care piața neagră s-a aflat în scădere în luna iulie (cu 7,8 p.p., până la 34%). Creșteri semnificative se înregistrează în București (plus 3,1 p.p., până la 15,8%) și în Vest (plus 3 p.p. până la 26,1%). Din punct de vedere al provenienței, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continuă să dețină cea mai mare pondere din piața neagră, aflându-se în creștere față de luna mai (plus 11,2 p.p. până la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina și Moldova continuă să dețină ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), deși se află în scădere față de luna mai”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Rezultatele studiului Novel confirmă avertismentele noastre de la finele anului trecut. Astfel, ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrară a cursului de schimb la care se plătește acciza, nu a adus bani mai mulți, ci pierderi la bugetul de stat. Și aceasta, într-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de creștere a pieței negre, autoritățile competente în combaterea contrabandei sunt nevoite să depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comerțului ilegal cu țigarete, eforturi sprijinite și de companiile de tutun. În perioada mai –iulie, s-a desfășurat în nord-estul țării, regiunea cea mai afectată de piața neagră, o campanie publică susținută de Direcția Generală a Vămilor și Poliția de Frontieră, cu sprijinul JTI. Mesajul campaniei a fost transmis în șase județe din nord-est prin media și materiale informative, iar în cele mai aglomerate piețe din Suceava și Piatra-Neamț au fost organizate acțiuni de conștientizare, cu implicarea directă a cetățenilor. În același timp, autoritățile vamale din România și Moldova au declanșat operațiuni speciale comune pe frontieră. Ca urmare, regiunea nord-est a fost singura în care s-a înregistrat o scădere importantă a pieței negre în această perioadă, comparativ cu restul regiunilor țării, unde au fost notate creșteri”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Este vorba despre o creștere a contrabandei cu țigarete în luna iulie de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importantă inregistrata în perioada ianuarie –iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arată de altfel și alte recorduri în ce privește piața
neagră: cel mai ridicat nivel din martie 2011 și o creștere continuă timp de mai mult de o jumătate de an. Toate acestea în condițiile în care autoritățile competente au depus eforturi susținute pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete. Este evident, așadar, că pentru reducerea pieței negre instituțiile statului trebuie să acționeze concertat și coerent, iar factorii de decizie să ia în calcul consecințele pe termen mediu și lung ale unor politici fiscale gândite pe termen scurt. Indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală din aprilie, au determinat creșterea diferenței de preț dintre produsele legale și cele de pe piața neagră. Această majorare de aproape un punct procentual înseamnă circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, sumă la care se adaugă resursele suplimentare pe care autoritățile trebuie să le aloce pentru combaterea contrabandei”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

“Piața neagră se amplifică într-un ritm nemaîntâlnit în ultimii ani. Impactul ni se pare cu atât mai semnificativ cu cât de la începutul anului și până acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant. Accizele plătite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din acccize la buget în 2013. Considerăm că este momentul ca eforturile autorităților de până acum să fie încadrate într-o strategie pe termen mediu armonizată cu prevederi fiscale corespunzatoare, precum și cu obiective clare pentru reducerea comerțului ilicit cu țigarete. Ne declarăm deschiderea pentru a colabora cu autoritățile în vederea identificării celor mai eficiente soluții pentru securizarea veniturilor bugetare și menținerea unui climat de afaceri predictibil ”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situției la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava