Concert pascal
MOPAN Suceava

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal – UNCSV și Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din sectorul Taurin – BOVICOOP au organizat Ziua Cooperativelor, Ediția a VII-a, 2021, pe 16-18 decembrie 2021.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți de la 40 de cooperative funcționale din sectorul vegetal și 9 din sectorul taurin.

În cadrul evenimentului a fost prezentat succint stadiul activității desfășurate de fiecare cooperativă în parte, provocările întâmpinate, 4 modele de succes din ambele sectoare, recomandări pentru înregistrarea contabilă corectă în evidența  cooperativelor agricole, erori identificate în actele constitutive ale cooperativelor agricole din România, precizări privind aplicarea facilităților fiscale, activitatea UNCSV-COGECA și bune practici în cooperativele agricole europene, proiect în comun Erasmus, CooPerformance – UNCSV, Laboratorul de solidaritate.

Președintele COGECA Ramon ARMENGOL a transmis către cooperativele din România un mesaj video, pe care îl puteți urmări aici.

Cei prezenți au participat și la o sesiune de prezentare, exemplificare și multiplicare în cadrul careia au avut ocazia să se familiarizeze cu bunele practici cooperatiste, cu situația generală și politicile naționale ale sectorului cooperatist din Spania și Germania, dezvoltate în cadrul proiectului Erasmus CooPerformance de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în colaborare cu Asociația Laboratorul de Solidaritate, Universitatea  Almeria Spania și catedra Raiffeisen de la Universitatea Humboldt din Germania.

De asemenea s-au dezbătut și bunele practici cooperatiste identificate în România, starea generală a sectorului cooperatist și îndrumările de politici pentru acesta, realizate de expertul de la Universitatea Humboldt, profesorul Markus Hanisch.

Împreună cu reprezentanții RWA România, Bogdan Radu – Director General, Andreea Hanță – CFO și George Pârvu – Director Marketing, au fost dezbătute concluziile schimbului de experiență la care au participat membrii U.N.C.S.V., organizat în Austria la RWA AGRO, cât și aspecte importante ale modelului cooperatist austriac.
Un prim proiect rezultat din acest schimb de experiență se concretizează în programul comun de testare, în diverse condiții de fermă, a geneticii de semințe de porumb marca G-Seed  deținută de RWA, cu scopul de a îmbunătăți oferta pentru membrii și de a crea un portofoliu propriu în viitor.

În legatură cu asigurarea finanțării cooperativelor, au fost expuse noutăți și exemple de colaborare ale diverselor activități și investiții realizate de cooperative în parteneriat cu Banca Transilvania.

Florentin Bercu, Directorul executiv al U.N.C.S.V., a prezentat Analiza economico-financiară a cooperativelor agricole din România pentru intervalul 2015 -2021, cât și un set de realizări și obiective propuse de U.N.C.S.V pentru anul 2027.

Președintele UNCSV Mircea BĂLUȚĂ și Președintele BOVICOOP Daniel FREI au pledat pentru necesitatea consolidării cooperativelor agricole, planuri de viitor, soluții și instrumente de managementul riscului, activități și obiective comune pentru cele două Uniuni.

”Suntem conștienți că sunt încă foarte multe lucruri de recuperat  și de îmbunătățit. De aceea ne-am constituit și în U.N.C.S.V și de aceea ne-am constituit în Alianță.
Este foarte important să preluăm problemele pe care le întămpinăm, să le generalizăm, să ajungem cu ele la decidentul politic și să îi spunem: până aici e bine, de aici încolo trebuie schimbat ceva.
Viața economică, viața socială evoluează și este bine să ne adaptăm, să preîntâmpinăm și să scurtăm niște etape care ne-ar putea ajuta să ne îndeplinim mai rapid obiectivele; vorbim de obiective de consolidare, de reziliență, de sustenabilitate așa cum le găsim în diverse acte europene sau naționale, iar aceste lucruri emană de la noi, de la dumneavoastră.
Este misiunea noastră să preluăm mesajele și să le susținem astfel încât să reiasă necesitatea consolidării cooperativelor din România și mediului asociativ, pe diverse domenii de activitate, fiecare domeniu având specificitatea sa.” – Mircea Băluță, Președintele U.N.C.S.V.

Domnul Secretar de Stat Marius MICU și domnul Deputat Aurel BĂLĂȘOIU au asigurat participanții că pentru MADR și Comisia de Agricultură eficientizarea activității cooperativelor agricole reprezintă o prioritate.

De asemenea domnul Președinte APPR Nicolae SITARU și domnul Președinte LAPAR Nicolae VASILE, prezenți la eveniment, au transmis un mesaj de încurajare pentru cooperative.

O parte foarte animată a evenimentului a fost momentul dedicat prezentării domului Florin CONSTANTIN-AGXECUTIVE, în care s-au dezbătut concluziile sondajelor recente pe segmentul Agribusness și a fost realizată o analiză pe segmentul de trading.

Un element important în cadrul discuțiilor, a fost legat de îmbunătățirile care trebuie aduse la Legea Cooperației Agricole pentru a urgenta creșterea numărului de membri, însănătoșirea și eficientizarea activității sectorului cooperatist modern din România.

Pe toată durata evenimentului au avut loc schimburi de opinii pertinente între reprezentanții cooperativelor agricole și invitați referitor la etapele necesare pentru capitalizarea, consolidarea cooperativelor agricole, cât și pentru a adăuga valoare producției primare a membrilor, a ajuta cooperatorii să se capitalizeze și să se mențină în competiția de pe piața unică.

Odată cu aprobarea dosarelor noilor cooperative care au dorit să adere, U.N.C.S.V. a ajuns la 40 de cooperative agricole funcționale din sectorul vegetal.

Misiunea de bază a U.N.C.S.V. este să asigure reprezentativitate pentru cooperativele agricole la nivel național și european, să urmărească  încurajarea fenomenului dezvoltării și eficientizării activității fermierilor prin cooperative agricole consolidate, sustenabile și durabile, care să aibă capacitatea de a întări puterea de negociere a fermierilor în lanțul agroalimentar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava