Editurii Frontiera  anunță apariția unui titlu de excepție în portofoliul: “Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa în 2017 și a adunat premii literare importante.

Siberia înseamnă frig, foame și boală, dar înseamnă și scrisorile către tata, prima dragoste și haiku-urile mătușii Petronela. Prin ochi de copil, Siberia se transformă într-un haiku – o poezie despre suferință și puterea umană de supraviețuire.

Inspirat din viața tatălui autoarei, “Haiku Siberian” este un roman grafic tulburător, în care cititorii români își vor regăsi, la rândul lor, bunicii și istoriile lor uitate.

Povestea micului Algis începe într-o dimineață din anul 1941, când în sătucul în care trăiește sosește armata sovietică. Soldații bat cu furie în ușile oamenilor și le dau tuturor 10 minute să se suie în trenul care duce spre Siberia. În graba plecării, Algis reușește să ia cu el un album de fotografii, câteva mere și pe gâscanul Martin.

“Povestea lui  Algis  este o poveste adevărată –  și  nu doar pentru că Algis  este tatăl autoarei, ci și pentru că experiențe precum cele trăite de deportații în Siberia nu pot fi inventate. Ceea ce s-a întâmplat cu omenirea în secolul XX bate orice ficțiune. Faptul că acest recurs la istorie vine sub forma modernă a romanului grafic mi se pare o alegere extrem de inspirată. Așa ar trebui să fie spusă istoria – nu ca o lecție plicticoasă, ci ca un cutremur vizual și narativ.” – Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera.

Cartea “Haiku siberian” are 240 de pagini și prețul de 59 lei. Cartea este disponibilă pe site-ul editurii și în librăriile partenere.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava