Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, este nemulțumit de modul în care sunt îngrijite unele cimitire precizând că unele arată ca niște gheene de gunoi. Înaltul prelat a vizitat în perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale peste 200 de cimitire din județ.  IPS Calinic și-a exprimat nemlțumirea într-un răspuns dat unui enoriaș dintr-o parohie ortodoxă ucraineană din județ care l-a criticat pentru că a venit să le fotografieze cimitirul și că nu a stat de vorbă cu credincioșii.

”Mergeţi în Elveţia sau Germania să vedeţi cum arată un cimitir”

”Adevărat a înviat! Stimate domnule, întrebărilor dumneavoastră ar trebui să le răspund doar atunci când voi constata că vă respectaţi morţii şi faceţi curat la mormintele lor în cimitire. Căci, din felul în care arată cimitirele, respectiv unele morminte, – întrucât se poate observa că vă este cunoscut că în Săptămâna Luminată am preferat să vizitez cimitirele, şi am vizitat peste 200, în schimbul altor vizite –, am constatat că morţii dumneavoastră au fost îngropaţi de două ori: o dată sub pământul reavăn al ţării şi o dată sub mormanele de gunoaie care le guvernează.

Ştiţi, evreii aveau în afara zidurilor cetăţii o groapă în care aruncau gunoaiele şi care se numea gheenă; în România se numeşte vărsătoare. Cam aşa arată, din păcate, unele dintre cimitirele eparhiei din care faceţi parte. Nu credeţi? Vă aştept la Centrul Eparhial să vă prezint fotografiile deja arhivate, unele trimise chiar de credincioși. Sigur, acum, din respect faţă de credincioşii acestei eparhii, nu voi posta nicio fotografie pe site-ul Arhiepiscopiei şi nici nu voi pomeni numele vreunei parohii, deşi modul dumneavoastră justiţiar, ca să nu îl numesc altfel, în care îmi adresaţi întrebările ar merita o astfel de dezvăluire.

Stimate domnule, pentru informarea dumneavoastră, când intru într-un cimitir eu am certitudinea că este un loc sfânt şi aceasta pentru că, printre cei care îşi dorm somnul de veci, mulţi dintre ei sunt sfinţi. Da, aşa cum citiţi, sfinţi! Sunt copii sfinţi, sunt mame sfinte, sunt taţi sfinţi; într-un cuvânt: sunt oameni sfinţi! Cei care şi-au abandonat rudele de Dincolo nu au însă o astfel de certitudine. De unde această constatare? Simplu! Din felul în care arată cimitirele, respectiv mormintele celor strămutaţi la Domnul, ale căror rude sau ai căror semeni trec cu indiferenţă pe lângă ele. Mergeţi în Elveţia sau Germania să vedeţi cum arată un cimitir, deşi respectivii, protestanţi fiind, nu au cultul morţilor! Din acest punct de vedere, vorba Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, „sunt mai creştini decât creştinii”, i-a răspuns IPS Calinic.

IPS Calinic nemulțumit că unele cimitire arată ca niște gheene de gunoi. Înaltul prelat a vizitat peste 200 de cimitire, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava