Concert pascal
MOPAN Suceava

Aceasta este concluzia pe care o deduce / oferă scriitoarea Vavila Popovici în paginile volumului cu numărul 13 din ciclul ,,Articole, Eseuri”, Made in USA LULU ENTERPRISES, 2022. Chiar în debutul demersului său – ,,Iubire și căldură sufletească” – autoarea îl ia în sprijin pe Albert Einstein (,,Pentru iubire noi trăim și murim”) și face trimitere către realitățile veacurilor condensate în prezentul tulburat tocmai prin acțiunile unora dintre semenii noștri, posedați de ,,supremul egoism din sufletul lor”. De unde și întrebările pe deplin justificate pe care și le pun cei cu mintea și inima în stare de trezie: ,,De ce urâm? De ce nu ne acceptăm? De ce nu putem trăi în pace? De ce nu ne iubim?”

Răspunsurile pot fi găsite în paginile cărții. Acestea sunt formulate în virtutea propriei experiențe și argumentate prin dovezi culese din tezaurul gândirii pe care mari personalități ale lumii l-a lăsat drept moștenire urmașilor. Beneficiară a unei rigori științifice exemplare, Vavila Popovici oferă cititorilor un adevărat manual de învățătură, structurat în stil geometric – patrulaterul ,,Filosofie, Religie, Știință și Politică”. Nume de referință care au marcat spiritualitatea universală alcătuiesc structura de rezistență a edificiului: Ralph Waldo Emerson, Lev Tolstoi, Karl Marx, Friederich Engels, Williams James, Emile Boutroux, Jean-Marie Guyau, Friederich Wilhelm Nietzsche, Edmund Husserl, Henri-Louis Bergson. Sugestive, de asemenea, sunt titlurile capitolelor: ,,Iubire și căldură sufletească”, ,,Despre viclenie”, ,,Frica și curajul”, ,,Lipsa de respect”, ,,Lipsa de înțelepciune”, ,,Maleabilitate, duplicitate, fermitate”, ,,Iubirea cuprinde și gândul veșniciei”, ,,Lipsa de scrupule”, ,,Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”, ,,Ordinea – lege a Universului”, ,,Despre conflicte”.

Incursiunile prin viața lumii, de la facerea ei și până în zilele de acum, la care Vavila Popovici ne invită, nu sunt simple călătorii / excursii de plăcere. Plăcerea, prezentă în fiecare pagină, există, desigur, dar ea izvorăște din cunoaștere. Traseele parcurse, imaginate precum niște autostrăzi sau simple poteci, oferă minții și inimii, nu doar ochiului, informații ce îmbogățesc ființa umană, o fac mai rațională în procesul dificil de a deosebi binele de rău, diferența dintre cuvânt și faptă, de a descoperi minciuna propagandistică deghizată în adevăr. Din nefericire, starea mentală și spirituală a lumii contemporane se află în mare suferință. Au intrat în derizoriu spusele lui Thomas Edison: ,,Valoarea ta stă în ceea ce ești, nu în ceea ce ai”.

Scriind ,,Despre conflicte”, Vavila Popovici ne face părtași la întâmplări pe care fiecare dintre noi le simte pe propria piele. Dar ne și atrage luarea aminte: ,,O societate fără conflicte este de neconceput. Ar fi o societate perfectă, utopică. Ar fi, poate, raiul pe pământ”. Și cum să trăiască bietul om în rai, din moment ce s-a obișnuit cu iadul?!… Mai ales că: ,,Sunt unii oameni sau conducători de state care au nevoie de conflicte ca de droguri, altfel nu pot trăi…” De unde și diversitatea conflictelor – politice, economice, etnice, religioase, ideologice – precum și a… practicanților. Vezi ,,criminalul de război Putin”, care distruge orașe și ucide oameni nevinovați, dar îi acuză pe cei peste care a năvălit de apucături fasciste. Culmea perfidiei: armata rusă nu duce un război contra ucrainenilor; ea se află într-o misiune specială…

Dezvăluirile privind sănătatea actualului țar de la Kremlin nu i-a dat de gândit acestuia. Despre care se mai spune că el mai întâi face și apoi… nu gândește. Vavila Popovici găsește loc în cartea sa și pentru această gravă agresiune… sovietică. Conform unei tradiții multiseculare, Moscova o face pe năpăstuita: ,,Suntem într-un moment de criză…”. Ce fel de criză, mî ne znaem… (noi nu știm) Poate de nervi, poate de … Doamne ferește!… Și spune Moscova către New York: ,,Va fi mare nevoie de un nivel ridicat de implicare pentru a aborda acest lucru și pentru a încerca să găsim o cale de de-escaladare”. Dar cine a escaladat? Tișe… (mai încet) Însuși V.V. Putin i-o spune pe șleau lui J. Biden, în eventualitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei: ,,Ar fi o greșeală colosală care ar avea consecințe grave”. Răspunsul lui Biden a fost și el unul cât se poate de limpede: ,,Statele Unite, aliații și partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”. Numai că Putin nu s-a speriat. El s-a năpustit asupra Ucrainei și distruge și ucide tot ce-i iese în cale. Vorba lui Murphy: ,,Niciodată să nu te cerți cu un nebun…”

Și această carte ne-o înfățișează pe Vavila Popovici ca pe un autor puternic ancorat în realitățile timpului istoric: trecut, prezent, viitor. Mai mult: suferințele omenirii sunt și suferințele ei, pe care nu și le poate ogoi decât mărturisindu-le.

Vasile Filip

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava