Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto16 poze în acest set

Cea mai veche și singura biserică de lemn medievală, cunoscută până în prezent, păstrată pe teritoriul României, se află în județul Suceava. Mai exact la Putna. Este vorba de Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă”. Este un lăcaș de cult ortodox ce datează de la mijlocul secolului al XIV-lea. Biserica a fost ridicată inițial în satul Volovăț, fiind ulterior strămutată la Putna la inițiativa lui Ștefan cel Mare. În prezent, edificiul religios se află localizat în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna.

Datarea bisericii a fost făcută prin metoda dendrocronologică la Laboratorul din Lund-Suedia. În noiembrie 2002, specialistul suedez Hans Linderson şi arhitectul Alexandru Baboş au prelevat 16 probe din diferite părţi vechi ale structurii bisericii care au fost analizate în primăvara lui 2003. Din cele 16 probe au fost datate 12, toate fiind din stejar.  Probele indică tăierea arborilor între anii 1345-1346.  Biserica de lemn de la Putna este cea mai veche de acest tip din România dar și din Europa însă există ipoteza ca aceasta să facă parte dintre cele mai vechi două biserici din întreaga lume. Printre vizitatorii săi s-a numărat și Prinţul Charles, care s-a aflat la Putna în anul 2003 și care a donat bisericii 500.000 de lei. Biserica de lemn din Putna este construită din bârne de stejar și brad, cioplite în patru muchii și încheiate în „coadă de rândunică”. Edificiul are un acoperiș din șindrilă în „solzi”.

Vechimea excepțională și planul arhaic îi conferă o valoare inestimabilă pentru arhitectura medievală din România și dincolo de granițele ei.

Biserica de lemn din Putna a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

Sursa text: wikipedia

Județul Suceava deține cea mai veche biserică medievală de lemn din Europa. ”Bijuteria” se află la Putna. Prințul Charles a vizitat-o în 2003, 8.7 out of 10 based on 18 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (18 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava