Concert pascal
MOPAN Suceava

Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România a fost marcată la Washington miercuri, 27 februarie 2019, printr-o recepție organizată de Consiliul de Afaceri Americano – Român (AMRO) în clădirea Capitoliului, sediul Congresului Statelor Unite ale Americii.

Evenimentul a avut loc în prezența ambasadorului României, George Cristian Maior, a membrilor Congresului: Michael Turner și Daniel Lipinski, copreședinți ai Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA; Gregory Meeks, copreședinte al Grupului de Prietenie pentru Uniunea Europeană; Lloyd Doggett, membru al Comisiei pentru alocarea de resurse bugetare din Camera Reprezentanților;  Rob Bishop, membru în Comisia pentru servicii armate; a prim adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Julie Fisher; a adjunctului asistentului secretarului comerțului, Ian Steff; a președintelui Consiliului de Afaceri Americano – Român, Eric Stewart; ambasadori la Washington ai statelor membre UE, membri ai mediilor de afaceri și ai principalelor think-tank-uri din capitala americană.

În discursul său, ambasadorul George Cristian Maior a prezentat succint evoluţia agendei politico-legislative europene în primele luni de mandat ale Preşedinţiei române a Consiliului UE, punctând progresele realizate în dosare cu relevanţă pentru cooperarea transatlantică. A subliniat că unul dintre obiectivele cheie ale Preşedinţiei române a fost, încă de la început, consolidarea parteneriatului SUA-UE şi dezvoltarea tuturor dimensiunilor acestuia. A exprimat angajamentul României faţă de menţinerea unui dialog transatlantic constructiv şi substanţial pe toate temele de interes comun. „Cadrul strategic al dezvoltării viitoare a Uniunii Europene trebuie să fie ferm ancorat într-un parteneriat transatlantic solid şi dinamic” a arătat ambasadorul român. 

În contextul aniversării, în 2019, a 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, ambasadorul George Maior a adresat mulţumiri tuturor membrilor Congresului SUA, care au susţinut permanent aspiraţiile şi parcursul democratic al României.

La rândul său, Daniel Lipinski, copreședintele democrat al Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA, a promis sprijin pentru intrarea României în programul visa waiver, arătând că acest lucru este important pentru întărirea relațiilor dintre România și Statele Unite. El a arătat explicit că va lucra în Congres pentru ca România să fie inclusă în program.

În  mesajul său, Michael Turner, copreședintele republican al Grupului de Prietenie pentru România, i-a mulțumit ambasadorului României, George Maior, pentru cooperarea avută în cadrul Congresului american și pentru  leadership-ului său în întărirea relațiilor bilaterale româno-americane. Michael Turner a ținut să sublinieze rolul important pe care România îl are în întărirea securității regionale, inclusiv prin instalarea facilităţii antirachetă de la Baza Militară Deveselu, expresie a angajamentului României în consolidarea securităţii în zona euro-atlantică.

Ian Steff, adjunctul asistentului secretarului comerțului, a subliniat faptul că economia României are cea mai rapidă creșterea economică din cadrul Uniunii Europene, deținerea Președinției Consiliului UE reprezentând inclusiv o oportunitate pentru întărirea legăturilor comerciale dintre Europa și SUA. Ian Steff a felicitat România pentru organizarea summit-ului de la București, de anul trecut, al Inițiativei celor Trei Mări, reuniunea la care a participat, conducând delegația economică a SUA.

La rândul său, prim adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Julie Fisher, a salutat contribuția României la operațiunile militare aliate. Ea a subliniat faptul că România oferă un exemplu de cum pot fi contracarate amenințările din zonă și cum poate fi asigurată securitatea regională.
În discursul său, Gregory Meeks, copreședinte al Grupului de Prietenie pentru Uniunea Europeană din Congresul SUA, a felicitat România pentru preluarea Președinției Consiliului UE. El a arătat faptul că România este un exemplu strălucit în tot ceea ce a făcut în ultimii ani, fiind un partener important în regiune pentru Statele Unite. Gregory Meeks consideră că cea mai importantă relație strategică a SUA este cea cu Uniunea Europeană, și și-a exprimat convingerea că, sub conducerea României, relațiile transatlantice vor fi întărite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava