Galerie foto141 poze în acest set

”Proștii sub clar de lună” ultima premieră a Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava care a avut loc sîmbătă seară, a rupt gura târgului. Spectacolul care s-a jucat cu casa închisă a fost un regal de măiestrie regizorală și actoricească iar accentele de music-hall au condimentat în chip fericit celebra comedie a lui Teodor Mazilu. Noua premieră a teatrului municipal a înregistrat la rându-i alte două premiere: primul travesti jucat pe scena suceveană de actorul Bogdan Amurăriței care o interpretează senzațional pe mama Ortansei și prezența unei orchestre care i-a acompaniat live pe protagoniști. O comedie care curge frumos și care mai bine de două ore de face să râzi natural. ”Proștii sub clar de lună” în regia Ancăi Bradu a deschis de fapt în mod oficial Zilele Teatrului Matei Vișniec, ediția 2018.

Spectacolul Proștii sub clar de lună este construit pe povestea melodramatică cu iz parodic, ori pseudo-tragică a  „proștilor” amorezi Gogu – Clementina, respectiv Emilian – Ortansa. Intriga se desfășoară într-un ritm dramatic alert  și constă în desfacerea a două cupluri construite parcă în oglindă : „șmecherul” Gogu o părăsește pe „cinstita” Clementina, „femeia plângăreață”, iar, pe de altă parte, „femeia satanică” Ortansa îl părăsește la rându-i pe „onestul și incoruptibilul” controlor financiar Emilian. Până la urmă ,,Proștii sub clar de lună” este o poveste despre dragoste. Paradoxal acest control financiar care amenință prin toate implicațiile lui, este impulsul de care au toți nevoie, pentru a-și da seama că singura lor șansă este să învețe să aibă suflet, să simtă, să învețe să iubească cu adevărat.

,,Proștii sub clar de lună, debutul lui Teodor Mazilu în teatru, reprezintă totodată și capodopera sa. Astfel, încă de la prima apariție autorul se înscria în patrimoniul comediei românești pe filiera ce traversează opera lui Caragiale și Ionesco.”, a declarat Anca Bradu.

În viziunea regizoarei Anca Bradu, autorul ,,preia tipurile caragialiene aducându-le în contemporaneitatea sa, propunându-și o introspecție spectaculoasă în mecanismul ticăloșiei, denumită cu o distanță blândă: prostie. Clarul de lună din titlu reprezintă, de fapt lupa proiectată cu precizie hiperbolică, asupra acestor personaje, fie masculine, fie feminine, ce au făcut vocație din propria lor ticăloșie.”

Personajele lui Mazilu sunt spumoase și fascinante: „Ei tranzacționează la nesfârșit pe o piață a amorului și a corupției, alergând bezmetic între tragic și comic, compunând un carnaval al disperării, colorat de o vervă inepuizabilă a limbajului. Expresivitatea replicilor și mobilitatea emoțională a personajelor reprezintă incredibila marcă maziliană și atuul eroilor săi de a traversa timpul și modele teatrale.” Spectacolul Proștii sub clar de lună „își propune un exercițiu de recunoaștere și eliberare prin râs, a ceea ce ne șochează zi de zi, atât pe scena politică românească, dar mai ales pe stradă, ori în jurnalele de știri, ce trezesc atâtea întrebări despre viață și absurdul ei.” după cum declară regizoarea Anca Bradu.

Regie: Anca Bradu
Scenografie: Maria Miu
Asistent de scenografie: Diana Mihaela Sav
Coregrafie: Mălina Andrei
Compoziție muzicală: Ovidiu Iloc
Light design: Lucian Moga
Regie tehnică: Vili Duțu

Distribuție:
Ortansa – Clara Popadiuc, Clementina – Delu Lucaci
Emilian – Răzvan Bănuț, Gogu – Cătălin Ștefan Mîndru
Vasilica – Diana Lazăr , Mama Ortansei – Bogdan Amurăriței
Tatăl Ortansei – Constantin Tache Florescu

Unul dintre cei mai spirituali dramaturgi români ai secolului trecut, asemănat adesea cu I.L. Caragiale, Teodor Mazilu s-a remarcat prin puterea sa de a câștiga publicul, în ciuda cenzurii severe din perioada regimului comunist. Savuros de subtilă, piesa Proștii sub clar de lună, pusă în scenă de Lucian Pintilie în 1963, la Teatrul Bulandra, a fost chiar interzisă pentru o vreme de autorități. După 1989, Teodor Mazilu devine unul dintre cei mai jucați și îndrăgiți dramaturgi români.

Anca Bradu, regizorul spectacolului Proștii sub clar de lună este o reputată regizoare de teatru din România. Este conferențiar universitar dr. la Universitatea Naţională de Teatru şi de Artă Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Departamentul Regie de teatru. A montat spectacole la cele mai importante teatre din țară, dar și pe scene europene din Finlanda, Serbia și Ungaria. Sucevenii au văzut în anii trecuți spectacole semnate de Anca Bradu – De ce Hecuba?, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și Cabaretul Dada, producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, ambele jucate la Suceava în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec.

Activitatea sa profesională este armonios completată şi de o altă profesie nobilă, aceea de a-i îndruma pe cei care vor să urmeze calea creaţiei, pentru un timp de la catedra Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, unde a fost lector universitar la Departamentul Arta Actorului. În prezent este conferențiar universitar doctor, în cadrul Universităţii Naţionale de Teatru şi de Artă Cinematografică ”I. L. Caragiale” la Facultatea de Teatru, Departamentul Regie de Teatru.

Anca Bradu a fost distinsă cu numeroase premii, printre care menționăm: Premiul Uniter pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul Deșteptarea primăveriila Teatrul Național Tg. Mureș – Compania Tompa Miklos(2001),  și Diploma de Excelență a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național pentru Promovarea teatrului românesc peste hotare, în 2010.

Actor colaborator în spectacolul Proștii sub clar de lună montat la Suceava de Anca Bradu, Constantin Tache Florescu este un cunoscut actor, subtil și talentat, cu o foarte bună comunicare cu tinerii. A absolvit Academia de Teatru si Film din București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea. După roluri de mare succes în teatru și cinematografie, Constantin Tache Florescu a devenit la rândul său profesor de actorie, pregătind generații de studenți la Universitatea Hyperion. Unul dintre cele mai recente filme la care a lucrat este „Scurtcircuit”, de Cătălin Saizescu, ajuns recent și la Suceava.

Peste două ore de râs copios la premiera spectacolului ”Proștii sub clar de lună”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava