Concert pascal
MOPAN Suceava

Primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, a anunțat că instituția pe care o conduce va semna în curând contractul de finanțare pentru un proiect european extrem de important pentru comunitate în valoare de aproape 6 milioane de lei. Este vorba de un proiect integrat ce vizează modernizarea și reabilitarea Parcului Prefecturii sau parcul ”23 August” cum este cunoscut de către fălticeneni situat în spatele Muzeului ”Ion Irimescu”, reabilitarea Casei Memoriale ”Mihail Sadoveanu” și modernizarea și reabilitarea corpului B al Muzeului de Artă ”Ion Irimescu”. Coman a precizat că a fost parcursă și ultima procedură înainte de semnarea contractului și anume actualizarea indicatorilor tehnico economici ai investiției lucru care s-a produs în ultima ședință extraordinară a Consiliului Local Fălticeni. ”Proiectul a fost inițiat în 2018 și a fost depus la Agenția de Dezvoltare Nord Est de la Piatra Neamț. A trecut prin diverse proceduri și clarificări. Au fost foarte multe clarificări la care a trebuit să răspundem. Din păcate procedurile pe care organismele naționale și internaționale le impun pentru semnarea contractului de finanțare și implementarea proiectului sunt foarte complicate și de durată. În ultima ședință extraordinară a Consiliului Local am aprobat devizul general actualizat, indicatorii tehnico economici actualizați și suntem optimiști că în cel mai scurt timp vom semna contractul de finanțare și ne vom apuca efectiv de lucru în ce privește implementarea acestui proiect”, a spus primarul.

”Numai pentru modernizarea Parcului Prefecturii vom investi în jur de 1,9 milioane de lei”

Coman a precizat că Parcul Prefecturii un parc ”extrem de iubit de fălticeneni” care nu a suferit nici o reparație curentă sau capitală de mai bine de 50 de ani va fi supus unor ample lucrări de modernizare iar în final ”va fi o zonă extraordinară pentru relaxare”. ”Numai pentru parc vom investi în jur de 1,9 milioane de lei. Ne propunem reabilitarea integrală a căilor de acces, a aleilor, reabiliatrea și modernizarea sistemului de iluminat public din parc cu lămpi led cu panouri fotovoltaice. Apoi urmărim creșterea suprafeței de spațiu verde, înlocuirea arborilor și arbuștilor uscați și a celor bătrâni cu alții astfel încât să dăm o nouă față parcului. Fac mențiunea că proiectul presupune o creștere a suprafeței totale de spațiu verde. Vom înlocui integral mobilierul stradal, bănci, coșuri de gunoi. Tot în parc vom construi un foișor acolo unde a mai fost odată. Când eram copil era un foișor în care sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare aveau loc manifestări artistice, culturale. Același lucru ne propunem să-l facem și acum cu muzică de fanfară, cu muzică populară, muzică folk astfel încît fălticenenii să aibă încă un punct de atracție și un loc de destindere și de petrecere a timpului liber. O să-l punem la dispoziția tinerilor talentați din Fălticeni pentru diverse activități culturale. Deci, un foișor deschis, un foișor care în mod sigur va constitui nu doar pentru tineret cât pentru toți fălticenenii un punct în care vor putea petrece timpul într-un mod frumos, recreativ, relaxant. Apoi fîntână arteziană care nu mai funcționează de aproape 20 de ani din interiorul parcului va fi reabilitată astfel încât toată acea zonă să arate cu totul și cu totul altfel. La fel vom construi un loc de joacă pentru copii modern iar ca element de noutate amenajăm și un spațiu destinat adulților pentru fitness, pentru exerciții în aer liber. Nu în ultimul rând parcul va beneficia de un sistem de supraveghere video astfel încât cei care vin acolo să se simtă în siguranță”, a explicat Cătălin Coman.

Acest proiect integrat presupune și modernizarea și reabiliarea corpului B al Muzeului de Artă ”Ion Irimescu” inclusiv a spațiului în care maestrul Ion Irimescu și-a petrecut ultimii ani din viață. ”Vorbim de spațiul unde funcționează acum pincoteca și unde este apartamentul în care Maestrul și-a trăit ultimii ani din viață. O să avem o discuție și la nivelul Ministerului Culturii pentru că vrem să includem în circuitul muzeal acel spațiu în care a locuit Maestrul Ion Irimescu să-l facem un spațiu expozițional astfel încât oricine este interesat să vadă încăperea, mobilierul, masa de lucru a Maestrului. O să avem o discuție cu Ministerul Culturii privind restaurarea elementelor de mobilier și reabilitarea întregii clădiri”, a aspus Coman. În fine al treilea proiect mic din cadrul proiectului mare integrat vizează modernizarea și reabilitarea Casei Memoriale ”Mihail Sadoveanu” de pe strada Ion Creangă care necesită intervenții urgente. ”Aici va fi reabilitată întraga clădire. Este o casă de patrimoniu și dorim să oferim tuturor celor care ne vizitează un muzeu extrem de cochet, elegant păstrînd patina timpului și aducând aminte de opera Maestrului Sadoveanu. La fel reabilităm Grădina liniștii acel spațiu verde foarte frumos din fața Muzeului astfel încât să ofere și confortul psihic pentru toți cei care vor să petreacă câteva clipe de liniște acolo. Spațiu care a constituit pentru Sadoveanu un loc de inspirație pentru că zona este superbă și vrem să o punem în valoare. Poarta de la intrare care este foarte veche va fi și ea reabilitată, foișorul din interior la fel”, a adăugat primarul. El a concluzionat că proiectul în care constribuția Primăriei va fi de doar 2% este unul extrem de important pentru Fălticeni sperând să fie finalizat în maxim un an de zile de la semnarea contractului de finanțare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava