Concert pascal
MOPAN Suceava

Începînd de astăzi, Sala Tronului poate fi vizitată la „Iulius Mall” Suceava. Sala Tronului a fost mutată de la Muzeul de Istorie la parterul complexului comercial, pînă la finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de reamenajare a clădirii instituţiei muzeale. Programul de vizitare este de marţi şi pînă duminică, în intervalul orar 10.00-22.00. Preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii, elevi şi studenţi şi de 4 lei pentru adulţi. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că 35% din încasări rămîn la „Iulius Mall”. Celelalte fonduri vor reveni Muzeului.
Emil Ursu a ţinut să precizeze că modul în care a fost organizată expoziţia de la Iulius Mall reprezintă un preambul la viitoarea Sală a Tronului care va fi deschisă în Muzeul de Istorie după finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a clădirii din centrul Sucevei. Emil Ursu a amintit că modul în care a fost organizată Sala Tronului în anul 1980, atunci când a fost deschisă la Muzeul de Istorie, avea o serie de deficienţe legate în mod special de mentalităţile şi de regimul politic din perioada respectivă. „Nu e normal ca domnitorul să stea într-un colţ, iar central să fie ţăranii. Să fim oameni serioşi, în Evul Mediu nu se întîâmpla aşa ceva. Apoi s-a mers pe accentuarea, pe de o parte a ţărănimii, iar pe de altă parte a elementului feminin ceea ce de asemenea nu era uzitat în Evul Mediu. Şi ca o concluzie noua Sală a Tronului, după reorganizarea expoziţie permanente, va avea ca element central voievodul, în cazul nostru Ştefan cel Mare”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei.
Emil Ursu a mai spus că toate costurile legate de organizarea noului spaţiu au fost suportate de Iulius Mall Suceava. Ursu a mai declarat că Muzeul Bucovinei nu va cheltui nici un leu cu întreţinerea spaţiului, însă 35% din încasările din bilete vor fi virate către Iulius Mall, restul de bani urmând să revină muzeului.
„Noi am avut de ales între a ţine aceste exponate în lăzi, sau a le lăsa la dispoziţia publicului. Am ales a doua variantă, mai ales că la Suceava există oarecum o tradiţie, mulţi turişti venind pentru Sala Tronului, Cetatea de Scaun şi mănăstorea Putna”, a mai spus directorul Muzeului Bucovinei.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să aprecieze faptul că cei din conducerea Iulius Mall Suceava au fost de acord cu proiectul pentru mutarea Sălii Tronului în noul spaţiu pentru a putea fi accesibilă publicului pe perioada în care Muzeul de Istorie este închid pentru modernizare şi reabilitare. „Este un proiect important pentru toate părţile implicate, dar mult mai important pentru cei care sunt obişnuiţi cu Sala Tronului, cu istoria lui Ştefan cel Mare, de fapt cea mai importantă perioadă din istoria noastră pe acest teritoriu. Şi faptul că acum găzduim la Iulius Mall această expoziţie, într-o zonă în care vor fi în mod sigur şi mulţi copii, pentru că e lângă zona de joacă, înseamnă deschiderea ei către publicul larg”, a spus Nechifor. El a spus că îşi doreşte ca anul viitor să fie finalizate lucrările la Muzeul de Istorie, astfel încât Sala Tronului să fie redeschisă pentru public în clădirea din centrul Sucevei.
Cătălin Nechifor a arătat că este posibil ca la Iulius Mall să fie deschise şi alte expoziţii temporare cu exponate din colecţia Muzeului de Istorie. „Poate că după această experienţă cu Sala Tronului vom putea să decidem în continuare dacă e necesar să facem şi altfel de abordări. Sunt foarte multe lucruri care nu s-au văzut niciodată din colecţia Muzeului de Istorie. Şi poate ar fi înţelept ca în anumite perioade, cu o anumită tematică, să le putem expune şi publicului larg”, a mai spus Nechifor.

Sala Tronului a fost redeschisă la Iulius Mall Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava