Concert pascal
MOPAN Suceava

Dosar 4609/30/2014 Curtea De Apel Timisoara

Solutia pe scurt: Admite recursul reclamantului recurent Răduţă-Petruţ Petronel-Oliver împotriva sentinţei civile nr. 3944/2014 pronunţată de Tribunalul Timiş, în dosarul nr. 4609/30/2014 în contradictoriu cu pârâta Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş (fosta Administraţia Finanţelor Publice Timişoara). Casează sentinţa civilă recurată şi rejudecând: Admite acţiunea formulată de reclamantul Răduţă-Petruţ Petronel-Oliver contra pârâtei Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş. Obligă pârâta la restituirea sumei de 2.587 lei reprezentând timbru de mediu către reclamant şi a dobânzilor aferente conform art. 124 alin. 2 din Codul de procedură fiscală de la data plăţii, respectiv 18.12.2013 până la restituirea efectivă a sumei. Obligă pârâta la plata sumei de 389 lei cheltuieli de judecată către reclamant.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 25.05.2015.
Document: Hotarâre  3644/2015  25.05.2015

Temeiul Hotararii este cauza Manea de la Cjue precizeaza avocat COLTUC MARIUS VICENTIU pentru mediafax.
La începutul anului 2013, Manea a solicitat înmatricularea în România a unui autovehicul rulat pe care l a achiziţionat din Spania, unde maşina fusese înmatriculată ca nouă în 2005. Autoritatea română competentă a condiţionat înmatricularea de plata taxei auto prevăzute de Legea nr. 9/2012.

Întrucât a considerat că Legea nr. 9/2012 este incompatibilă cu articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Manea a sesizat Tribunalul Braşov, pentru ca acesta să oblige autoritatea menţionată să înmatriculeze maşina fără a cere plata taxei auto.

Prin hotărârea din 24 septembrie 2013, Tribunalul Braşov a respins această acţiune. Împotriva hotărârii, reclamantul a formulat recurs la Curtea de Apel Braşov.

„Deşi precizează că, potrivit propriei jurisprudenţe, Legea nr. 9/2012 este compatibilă cu articolul 110 TFUE, Curtea de Apel Braşov arată că o altă curte de apel din România a pronunţat o hotărâre în sens contrar şi că, în consecinţă, se impune o decizie preliminară a Curţii (CJUE, n.r.) pentru a se asigura aplicarea uniformă a dreptului Uniunii”, se arată în
decizia CJUE.

Articolul 110 TFUE prevede că „niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”.

CJUE a hotărât că articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul „că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului
de proprietate asupra acestora din urmă” şi „că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Astfel, potrivit deciziei CJUE, scutirea de o nouă taxă a autovehiculelor rulate care au fost supuse taxei declarate  incompatibilă cu dreptul Uniunii nu poate înlocui restituirea cu dobândă a acestei taxe.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu articolul 110 din TFUE.
CJUE a stabilit, în februarie 2014, că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine articolului 110 din TFUE.

De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, care se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Si timbru de mediu este declarat ilegal de instante-irevocabil, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava