Concert pascal
MOPAN Suceava

Un sondaj realizat în luna decembrie 2021 de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, prin CJAP Suceava, referitor la opțiunile elevilor de clasa a VIII-a din județul Suceava, pentru admiterea la liceu/scoala profesionala în anul scolar 2022-2023, arată lucruri îngrijorătoare. În primul rând numărul elevilor nehotărâți în privința opțiunilor școlare a crescut simțitor în acest an, o posibilă explicație putând fi constrângerile generate de situația pandemică (2,26% în 2020 și 4,9% în 2021). Apoi, a crescut și numărul elevilor care nu mai doresc să continue studiile.

La efectuarea sondajului realizat în perioada octombrie-noiembrie 2021, au participat un număr de 107 unități școlare din județul suceava și un efectiv de 4.324 elevi, din care 4.285 elevi au optat pentru unități școlare din județul Suceava astfel:

– 3.319 elevi au optat pentru colegii și licee din județul Suceava

– 651 de elevi au optat pentru ÎPT din care: 591 elevi au optat pentru invățământul profesional și 60 de elevi au optat pentru învățământul profesional special.

– 6 elevi au optat pentru invățământ special

Dintre elevii care au participat la sondaj:

– 39 elevi au optat pentru unități școlare – colegii și licee din alte județe;

– 212 elevi erau nehotărâți;

– 97 elevi nu doresc să continue studiile.

Analiza rezultatelor studiului din acest an, comparativ cu rezultatele studiului efectuat anul trecut (ținând cont de numărul elevilor participanți), a relevat faptul că numărul elevilor care optează pentru învățământul profesional și învățământul profesional special este aproximativ egal (15,5% în 2020 și 15,19% în 2021). De asemenea se constată o scădere a elevilor care optează să-și continue studiile în alte județe (1,72% în 2020 și 0,98% în 2021). Numărul elevilor nehotărîți în privința opțiunilor școlare a crescut simțitor în acest an, o posibilă explicație putând fi constrângerile generate de situația pandemică (2,26% în 2020 și 4,9% în 2021).

De menționat că rata de tranzit din învățământul gimnazial în cel liceal, conform opțiunilor exprimate anul acesta, a scăzut. 2,26% dintre elevii respondenți au precizat că nu-si vor continua studiile față de 1,67% din totalul respondenților de anul trecut. Numărul celor care nu doresc să-și continue studiile a rămas relative același, scăzând numdrul celor care au optat pentru unități școlare din alte județe.

 

Prof. Consilier școlar Maria Adriana NICHITEAN, CJAP Suceava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava