Concert pascal
MOPAN Suceava

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Ioan cel Nou” de la Suceava a fost efectuată miercuri, 17 ianuarie, prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, prin intermediul terapiilor asistate de dispozitiv.

Procedura a fost realizată în blocul operator al spitalului de către echipa o multidisciplinară și a avut ca și invitat pe dr. Marius Ciorba medic primar gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgul-Mureș. Conferința multidisciplinară dedicată inaugurarii Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson Avansata a avut loc vineri, 15 decembrie la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

La această conferință au participat medici din secțiile de Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie și ATI, specialiști care fac parte din echipa multidisciplinară necesară derularii acestui proiect.

Boala Parkinson reprezintă o importantă problemă de sănătate, ca și incidența, fiind a doua afecțiune neurodegenerativă după boala Alzheimer.

Este o afecțiune neurologică cu evoluție lent progresivă la care schema de tratament trebuie adaptată permanent nevoilor pacienților precum și stadiului de boală. Soluțiile terapeutice au evoluat în ultimii ani ducând la progrese semnificative n controlul simptomatologiei acestei afecțiuni, inclusiv pentru pacienții cu boala Parkinson avansată.

La acestă conferință au participat și neurologi care iși desfășoară activitatea în cabinete neurologice din Suceava, Rădăuți, Bistrița, Neamț și Botoșani și care vor selecta cazurile avansate de boala Parkinson care nu mai raspund la terapia convențională și care vor putea beneficia de evaluare în acest centru dedicat, fie pentru optimizarea medicației, fie pentru accesarea unei terapii inovative asistată de dispozitiv.

Este vorba despre terapii care administrează continuu medicația triplă sub forma unui gel intestinal cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni tip CRONO LECIG.

Până in acest moment pacientii care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiți să se deplaseze pentru montarea acestei pompe în alte centre din țară (Iași, București, Tg Mureș). Costurile aferente întregii proceduri precum și terapia pacientului sunt decontate integral (fara costuri suplimentare pentru pacient), iar ansamblul format din pompa, PEG-J, conectori este pus la dispoziție de compania producatoare STADA. Coordonatorul Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson constituit la spitalul sucevean, medicul neurolog dr Daniela Neagu, afirma că această echipă multidisciplinară formată va putea iniția, monta și monitoriza aceste terapii, iar adresabilitatea va fi pentru orice pacient eligibil din județul Suceava, precum și din județele Botoșani și Neamț, sau oricărui pacient care dorește să se trateze la Spitalul Județean.

Altă terapie inovativă disponibilă în acest centru este reprezentată de tratamentul cu apomorfina, în prezent doar terapia intermitentș cu Pen, iar pentru 2024 și prin intermediul pompei de apomorfină.

Această procedură necesită o titrare inițiala a medicamentului sub supraveghere medicală în vederea stabilirii dozei optime de tratament.

Odată inițiată procedura, pacientul va putea continua terapia în localitatea de domiciliu prin intermediul neurologului curant. Pe viitor se va avea în vedere organizarea de întâlniri trimestriale atât în cadrul echipei multidisciplinare cât și cu neurologii din alte județe sau cabinete medicale individuale/policlinici pentru a crea un consens privind protocoalele necesare pentru selectarea pacienților eligibili și inițierea terapiei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava