Concert pascal
MOPAN Suceava

Bioenergy Suceava, compania care a realizat pentru locuitorii municipiului Suceava centrala de cogenerare pe biomasă cu o investiție de peste 80 de milioane de euro, decide să închidă unitatea de producție temporar, până în momentul în care se va clarifica modul în care compania va putea încasa banii pentru energia livrată.

Anunţul a fost făcut luni de către Adrian Bodea, acționar al Adrem Invest, companie acționară a Bioenergy Suceava. El a spus că în momentul de faţă Bioenergy mai are de încasat de la SC Termica SA o sumă de peste 16 milioane de lei, reprezentând contravaloarea energiei termice vândute. În acelaşi timp, Adrian Bodea a spus că Bioenergy nu mai dispune de biomasa necesară pentru continuarea activităţii, având în vedere datoriile pe care această companie le are către furnizorii acestei materii prime. El a arătat că propunerea făcută către Termica este ca cel puţin 42% din încasările de la populaţie să vie virate către Bioenergy, aceasta fiind soluţia pentru ca centrala termică să poată funcţiona în continuare.

Adrian Bodea a precizat că centrala de cogenerare de la Suceava a fost construită în beneficiul comunității, pentru a putea oferi sucevenilor o soluție foarte bună de încălzire, respectiv de a oferi apă caldă și căldură la cel mai mic preț al gigacaloriei din România. Centrala de cogenerare pe biomasă funcționează în proporție de peste 90% pe biomasă și la parametri normali.

“Noi credem în continuare în sistemul centralizat de încălzire al municipiului și în sucevenii care au făcut eforturi să plătească facturile pentru acest serviciu, și doresc să le mulțumesc pe această cale. Obiectivul Bioenergy Suceava este să ofere sucevenilor o energie produsă și livrată în sistemul public la un preț mai redus față de energia produsă și livrată în sistem individual, prin centrale termice de apartament. Credem cu tărie în continuare în obiectivul nostru, pe care îl putem atinge într-o perioadă de 2, 3 ani. În momentul de față, activitatea Bioenergy este practic blocată de către compania Termica – care se află între suceveni și Bioenergy. Până când nu se va încheia un acord între Termica, Primăria Municipiului Suceava și Bioenergy, aceasta din urma nu va mai putea livra energie termică. Propunerea noastră de acord tripartid se află deja pe masa primarului și a administratorului special de la Termica. Depinde de partenerii noștri când vom putea relua livrarea către suceveni.”, susține Adrian Bodea.

În contextul previziunilor economice și al liberalizării prețului la gazele naturale, încălzirea centralizată este soluția ideală pentru orice oraș din România. Centrala de cogenerare pe biomasă este unic producător de agent termic pentru Suceava pe o perioadă de minim 25 de ani, conform contractului încheiat în 2011 cu Primăria Suceava, Termica SA și Consiliul Local.

“Dorim în continuare să ne respectăm partea de contract, aceea de a fi unic producător de agent termic pe perioada agreată și considerăm că am dovedit acest lucru asigurând agent termic inclusiv în lunile de iarnă în care nu am încasat contravaloarea serviciului oferit. Noi am crezut și vom continua să credem în buna intenție a sucevenilor. Însă nu este suficientă doar buna intenție a sucevenilor. Compania care livrează biomasă centralei, și acționar al unității de producție, a decis sistarea livrărilor către Bioenergy Suceava din cauza neplăților pentru biomasa livrată în decursul a mai multor luni. Pentru a continua activitatea este nevoie de sprijinul autorităților locale, a sucevenilor, și a societății Termica. ”, adaugă Adrian Bodea.

În contextul prezentat, decizia de închidere temporară a centralei de cogenerare pe biomasă este singura soluție viabilă.

“Existența sistemelor centralizate de încălzire este pusă în pericol de lipsa de coerentă și consistență legislativă privind investițiile în regenerabile. În particular, în ceea ce privește biomasa, statul a creat un cadru pentru comunitățile mici care nu au alte surse de încălzire decât biomasa, prin care acestea primesc biomasă prioritar, în cantitate suficientă. Municipiul Suceava însă, nu poate beneficia de aceleași facilități în cadrul legislativ actual. Avem însă încredere că vom reuși să trecem peste această situație dificilă cu ajutorul autorităților locale, creditorilor Termica și al sucevenilor”, susține Adrian Bodea.

Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat rămân de marţi fără apă caldă, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava