MOPAN Suceava

Un  absolvent de Teologie îi sesizează arhiepiscopului Sucevei și Rădăuăților, IPS Calinic, încălcarea flagrantă a  Canoanelor la o biserică  suceveană cu prilejul hramului Sfântului Ioan Iacob. Mai exact el a reclamat faptul că  la agapă s-a servit pește deși suntem în Postul Maicii Domnului. ”Înaltpreasfinția Voastră, am absolvit recent Facultatea de Teologie și doresc să fac demersuri necesare în vederea hirotoniei. Azi am participat la hramul Sfântului Ioan Iacob de la biserica ……… de la …….. Totul bun și frumos până la masă, unde s-a servit pește, în pofida faptului ca suntem în Postul Maicii Domnului, chiar zi de vineri. Am plecat foarte nedumerit căci la masă, cu ispita în față, m-am înfruptat și eu din mâncarea de pește, cu toate că eram conștient că nu e bine., dar am făcut-o ca nu cumva colegii mei de la masă să mă catalogheze ca fiind bigot. Totuși, vă întreb, contrariat, cum se pot încălca atât de flagrant toate Canoanele Bisericii de către ierarhul care a făcut o așa abatere gravă? Câte biserici cu hramul Sfântul Ioan Iacob sunt în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și la câte ați permis să se consume pește?  Presimt că îmi veți spune că episcopul are puterea de a face astfel de derogări, dar eu am învățat la disciplina Drept canonic că ierarhul își poate manifesta autonomia și libertatea de decizie doar în limitele canoanelor bisericești și a dispozițiilor generale ale Sinoadelor Ecumenice sau celor locale. Deci nu tot ce trece episcopului prin cap are voie și să pună în aplicare. Va mulțumesc pentru răspuns și vă rog să mă binecuvântați și să mă iertați că am încălcat rânduiala postului. Cu deosebita stimă, vă sărut dreapta.”, i-a scris absoventul de Teologie arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților.

”Între post și dragostea gazdelor ați preferat-o pe a doua. De aici și numele mesei de după Sfânta Liturghie – agapă. Așadar, v-ați purtat ca la Scriptură. Și apoi, spune Hristos: „Pot oare prietenii mirelui să postească cât timp este mirele cu ei? Câtă vreme au pe mire cu ei, nu pot să postească.” (Marcu 2, 19). În plus, ca viitor preot va trebui să vă faceți tuturor toate, după cuvântul Sfântului  Apostol Pavel: „tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii” (I Corinteni 9, 22). Închei prin a vă spune că, dacă apreciați că v-ați încălcat postul, luați-l de la început. Să fie singurul păcat al dumneavoastră”, i-a răspuns înaltul prelat.

Un absolvent de Teologie reclamă încălcarea flagrantă a Canoanelor la o biserică suceveană cu prilejul hramului Sfântului Ioan Iacob, 6.9 out of 10 based on 92 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (92 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava