Concert pascal
MOPAN Suceava

În urma apelului pentru un statut al artistului, publicat pe site-ul revistei 22 (http://revista22.ro/70254501/apel-pentru-un-statut-al-artistului-n-romnia.html), fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a început ieri o serie de dezbateri, cu scopul de a redacta, pornind de la firul ierbii, un policy paper pe care să-l propună autorităților.

Găzduită de Grupul pentru Dialog Social și desfășurată pe terasa de la Green Hours, pe Calea Victoriei, în București, prima întâlnire a căutat răspunsuri la o întrebare capitală, anume cum pot fi ocrotite prin lege inițiativele și proiectele creative pentru a permite artiștilor să se dezvolte economic și profesional.

Vlad Alexandrescu a pornit de la definiția artistului așa cum este dată ea în Recomandarea UNESCO din 1980 (http://portal.unesco.org/fr/ev.php-URL_ID=13138&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html), netranspusă încă în legislația românească: “orice persoană care creează sau participă prin interpreatrea sa la crearea sau re-creerea de opere de artă, care își consideră creaţia artistică drept o parte esenţială a vieţii sale, care contribuie astfel la dezvoltarea artei şi culturii şi care este recunoscută sau încearcă să fie recunoscută drept artist, fie că este sau nu legată de raporturi de muncă sau de asociere oarecare”.

Alexandrescu a declarat după dezbatere: “Întâlnirea noastră mi-a confirmat părerea că o reflecție comună despre condiția actuală a creatorilor în România este necesară și urgentă”, invitându-i pe toți artiștii, nu numai pe cei prezenți la prima dezbatere, să participe la crearea unor grupuri de lucru pe diferite teme identificate în comun, pentru a contura un statut al artistului. Printre aceste teme se numără formarea, angajarea (forma de colaborare), asigurările sociale și de sănătate, condițiile de plată, fiscalitatea, mobilitatea, libertatea de expresie.

Toti cei ce doresc să contribuie la această inițiativă sunt rugați să-și exprime interesul printr-un e-mail la adresa: statutulartistului@gmail.com. Următoarea întâlnire va avea loc luni, 11 iulie, începând cu ora 17:00, tot la Green Hours.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava