Concert pascal
MOPAN Suceava

10.600 de parcele de teren din comuna Moara au fost identificate, măsurate şi urmează să fie intabulate gratuit. Cele 10.600 de parcele, cu o suprafaţă de 4.233 de hectare, sunt deţinute de peste 3.000 de proprietari de terenuri. Directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitare Imobiliară Suceava, Vasile Mocanu, a declarat miercuri că în data de 22 octombrie a început ultima etapă a proiectului privind implementarea „cadastrului gratuit” în comuna Moara, realizat printr-un program al Băncii Mondiale, intitulat „Cesar 1”. „În cadrul acestui proiect toate suprafeţele din comuna Moara au fost măsurate, identificate pe posesori şi parcele, şi vor fi introduse în cărţile funciare în mod gratuit pentru toţi proprietarii. Acest lucru se va întâmpla după terminarea ultimei faze a proiectului, cea în care suntem acum, care a demarat pe 22 octombrie şi durează 30 de zile”, a declarat Mocanu. El a explicat că în această ultimă etapă a proiectului, toate persoanele care deţin terenuri în Moara trebuie să se prezinte la Căminul Cultural din această comună, acolo unde îşi pot verifica proprietăţile şi dacă acestea corespund cu actele de proprietate. „Acolo unde este cazul proprietarii pot să depună contestaţii pentru a fi aduse modificările necesare”, a declarat şeful OCPI Suceava. Vasile Mocanu a ţinut s precizeze că prin implementarea acestui proiect proprietarii de terenuri din Moara nu vor mai fi nevoiţi să plătească pentru intabularea suprafeţelor pe care le deţin. Mocanu a arătat că cele 10.600 de parcele identificate în comuna Moara au o suprafaţă totală de 4.233 de hectare, iar intabularea unui hectar costă aproximativ 400 de euro. El a mai arătat că în luna iunie 2013 ar trebui să fie finalizate şi programele de cadastru gratuit din alte patru comune sucevene, Dărmăneşti, Frumosu, Mănăstirea Humorului şi Dorna Candrenilor.
De asemenea, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat că acest proiect este extrem de important pentru comuna Moara, având în vedere că peste 3.000 de proprietari de terenuri vor avea dreptul de proprietate înscris în cartea funciară. „De asemenea, este un proiect important pentru că prin el vom identifica şi suprafeţele de teren rămase libere, care vor fi la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. Iar cazurile de fond funciar rămase nerezolvate până în acest moment vor putea fi soluţionate”, a mai spus Sinescu. El a subliniat că după finalizarea proiectului, persoanele care deţin terenuri în comuna Moara vor plăti taxe şi impozite în mod corect, pe suprafeţele exacte de terenuri pe care le au în proprietate.
De altfel, directorul Oficiului de Cadastru şi publicitate Imobiliară, Vasile Mocanu, a spus că veniturile primăriei pot să crească cu 20 – 25%, având în vedere că impozitele vor fi plătite pentru suprafeţele reale de terenuri deţinute de proprietari. Nu în ultimul rând, primarul din Moara, Constantin Prodaniuc a ţinut să precizeze că o maşină a primăriei va anunţa prin megafon, în toată comună, că proprietarii de terenuri trebuie să se prezinte la Căminul Cultural pentru a-şi verifica proprietăţile. Prodaniuc a mai precizat că pentru locuitorii din Liteni şi Tolba trasnportul către căminul cultural din Moara va fi gratuit. „În calitate de beneficiar ţin să le mulţumesc domnului prefect şi domnului director de la Oficiul de Cadastru Suceava. Sunt mândru pentru că am fost una dintre cele 18 comune din ţară care au beneficat de acest proiect şi sper să clarificăm odată pentru totdeauna situaţia fondului funciar din Moara . Nu în ultimul rând vreau să-i mulţumesc şi domnului Gheorghe Flutur pentru că a ales această comună pentru implementarea proiectului”, a mai spus Constantin Prodaniuc.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava