MOPAN Suceava

Conform Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, companiile au la dispoziție mai puțin de trei săptămâni, până la data de 17 aprilie 2024, pentru a se familiariza cu noțiunile legate de hărțuirea la locul de muncă (definiție, tipuri, exemple de comportamente), precum și pentru a elabora și implementa un Ghid privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale, cu scopul de a crea un mediu de lucru sigur și incluziv.

„Prin clarificarea definițiilor, impunerea obligațiilor de prevenire, stabilirea procedurilor de raportare și investigație, protejarea victimelor și aplicarea sancțiunilor, legislația vizează să reducă incidența hărțuirii și să sporească conștientizarea privind importanța respectului mutual la locul de muncă. Este esențial ca atât angajatorii, cât și angajații, să fie informați și să colaboreze pentru implementarea eficientă a acestor măsuri.”, a menționat Cătălina Călinescu, Partner, HR & Payroll, Mazars în România.

Mai mult de una din cinci persoane (aproape 23%) au experimentat o formă sau mai multe de violență și hărțuire la locul de muncă

Un studiu realizat în anul 2022 de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), în parteneriat cu Lloyd’s Register Foundation (LRF) și Gallup, a dezvăluit faptul că 23% dintre angajați, la nivel mondial, au experimentat o formă sau mai multe de violență și hărțuire la locul de muncă. Printre formele cele mai frecvent raportate de către angajați, violența și hărțuirea psihologică se află pe primul loc, urmată de violența și hărțuirea fizică, dar și sexuală.

La începutul anului 2024, OIM a publicat un nou studiu care subliniază importanța și necesitatea utilizării cadrului de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) pentru a combate cauzele fundamentale ale violenței și hărțuirii la locul de muncă și pentru a promova acțiuni comune. Conform raportului, instrumentele practice, programele de formare și ghidurile adaptate companiilor pot facilita implementarea politicilor anti-violență și hărțuire. Aceste resurse, așa cum sunt detaliate de către OIM, oferă îndrumare pentru implementarea acestor politici, simplificând sarcini complexe precum evaluările de risc la locul de muncă.

Numirea unei persoane sau comisii responsabile de soluționarea cazurilor de hărțuire se află printre principalele obligații impuse angajatorilor

Pe lângă elaborarea și implementarea unui Ghid de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, companiile trebuie să numească o persoană sau o comisie responsabilă de primirea și soluționarea cazurilor de hărțuire. Astfel, tabelul cu numele și responsabilitățile va fi afișat la sediul companiei și adus la cunoștința tuturor angajaților.

Pe lângă aceste obligații, amintim și:

  • Constituirea registrului de semnalare a cazurilor unde vor fi înregistrate plângerile.
  • Introducerea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în regulamentul intern.
  • Interzicerea și sancționarea oricăror acțiuni care pot duce la hărțuire morală sau sexuală la locul de muncă, precum și luarea de măsuri pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă.
  • Informarea și instruirea angajaților cu privire la prevenirea hărțuirii, prin cursuri anuale de formare.
  • Transmiterea metodologiei către toți angajații.

Cătălina adaugă:

„Recent, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care invită statele membre să ratifice Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea (Convenția OIM nr. 190). În data de 12 martie 2024, Parlamentul European a aprobat adoptarea deciziei Consiliului, fiind urmați rapid și de către România, care a adoptat legea privind ratificarea acestei Convenții în data de 13 martie. În prezent, această lege se află în faza de promulgare și nu este încă aplicabilă, însă companiile se pot pregăti pentru noile schimbări și recomandări.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava