Concert pascal
MOPAN Suceava

Din noiembrie 2009 de la introducerea sistemului de emitere a noilor tipuri de paşapoarte prin ghişeele serviciului de specialitate aflat în subordinea Prefecturii Suceava  s-au primit şi soluţionat 74.687 cereri pentru paşapoarte electronice şi 74.803 cereri pentru paşapoarte temporare. De asemenea, s-au verificat si aprobat 20.320 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României din străinătate. Situaţia a fost făcută publică de Instituţia Prefectului în contextul în care 19 martie este Ziua Paşaportului Românesc. Se împlinesc 103 ani de când prin Înaltul Decret Regal din data de 19 martie 1912 a fost promulgată Legea asupra paşapoartelor, prima lege modernă în domeniu. În anul 2006, ministrul administraţiei şi internelor a aprobat ca data de 19 martie să fie instituită Ziua Paşaportului Românesc.

Documentul de călătorie românesc denumit paşaport este menţionat pentru prima dată în Regulamentul Organic din Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, în anul 1830, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. De-a lungul timpului au fost introduse mai multe tipuri de paşapoarte: diplomatice (în anul 1920), colective şi de serviciu (în anul 1941). În anul 1948, activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Prin Decretul-Lege nr. 10/1990 s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate şi s-au desfiinţat vizele.  Începând cu 1 ianuarie 2005, la nivel naţional, activitatea de paşapoarte a trecut în subordinea instituţiei prefectului. Din 2009 România, ca stat membru al Uniunii Europene, a început să emită paşapoarte electronice.  Valabilitatea acestuia este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind 292 lei pentru paşapoartele cu valabilitate 5 ani, respectiv 266 lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.

Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate pot depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar. Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între 2 ore şi 3 zile lucrătoare, taxele însumând 222 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava