MOPAN Suceava

Asociația „Institutul Bucovina” Suceava a realizat o radiografiere a mai multor comunități marginalizate din județ, iar una dintre acestea se află în cătunul Țîmpoceni, din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa.

Prezent în studioul Radio Top, președintele Asociației, Vasile Gafiuc, a declarat că la Țîmpoceni sînt 78 de familii fără nici un venit constant, din care 40 stau în locuințe improvizate din chirpici și lemn vechi. El a precizat că locuințele sînt construite pe imașul comunal, fără nici un document, și, drept urmare, nu vor putea fi conectate niciodată la rețeaua de energie electrică. Președintele Institutului Bucovina a mai spus că în cele 40 de case improvizate locuiesc peste 200 de copii.

Vasile Gafiuc a subliniat: „Am lucrat cu șase asistenți sociali să deslușim identitatea celor 200 de copii, pentru că provin din familii care trăiesc în concubinaj, cu părinți care au diferite nume. Am găsit, de exemplu, într-o familie cu nouă copii că patru dintre aceștia poartă numele de familie al tatălui și ceilalți poartă numele de familie al mamei. Dar ei sînt frați, stau în aceeași casă. E cumplit ca să poți să le pui cap la cap și să intervii punctual”.

În general, copiii din Țîmpoceni abandonează cursurile după încheierea clasei a IV-a. Școala din comunitate este formată din două cămăruțe, iar acolo sînt înmatriculați acum 49 de copii. Pentru copiii înscriși la cursuri puteau fi procurate tablete pentru școala online, însă nu le puteau folosi în lipsa curentului electric. Înaintea debutului semestrului al II-lea, 33 de copii din cătun au primit din partea Institutului Bucovina haine și încălțăminte de iarnă pentru a se duce la cursurile față în față. În cătun mai sînt 60 de tineri cu vîrste cuprinse între 14 și 18 ani care au abandonat școala de mai multă vreme și nu fac nimic. Visul lor este acela de a pleca la muncă în străinătate după împlinirea vîrstei de 18 ani.” Vasile Gafiuc a afirmat: „Din păcate, și pandemia le-a încurcat multora lucrurile. Mulți dintre părinții acestor copii lucrează ca zilieri și au fost blocați de pandemie. Totuși, foarte puțini tineri din Țîmpoceni ajung în străinătate pentru că se vorbește de documente, se vorbește de anumite contracte. Unii dintre ei cad victime ale traficului de persoane”.

Președintele Asociației „Institutul Bucovina” a arătat, la Radio Top, că problema legată de neconectarea locuințelor din Țîmpoceni la rețeaua de energie electrică este cunoscută și la Consiliul Județean Suceava. De asemenea, Vasile Gafiuc a menționat că a abordat subiectul și în discuțiile purtate la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Muncii. El a precizat că cele două ministere au cooptat numeroase organizații neguvernamentale, inclusiv „Institutul Bucovina”, pentru a propune măsuri de luptă împotriva sărăciei care să fie finanțate prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență. Prin acest program, România ar urma să atragă 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană. Vasile Gafiuc este de părere că un proiect realizabil este cel de înființare la Țîmpoceni a unui centru multifuncțional care să asigure și servicii „Școală după școală”.

78 de familii cu 200 de copii trăiesc fără forme legale în 40 de case improvizate pe un imaș într-un cătun suceavean, 7.4 out of 10 based on 17 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (17 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava